Duurzaam meubilair

VL wonen

We denken steeds meer na over duurzaamheid. Hoe milieuvriendelijker, hoe beter het is. De gemakkelijkste manier om dat in huis te halen is door middel van duurzaam meubilair. Dit is makkelijker om te doen dan je voedingspatroon aan te passen of de auto laten staan en de fiets te nemen. Hoe je er ook over denkt, de grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Als je niet weet waar je moet beginnen, maar je wilt wel een stap maken, dan kun je je blik op het interieur werpen.

Met duurzaam meubilair doe je iets voor de wereld, je investeert in het milieu. Bovendien krijg je er iets tastbaars voor terug. Over het algemeen zijn opgeknapte meubels weer zo goed als nieuw. De zwakke elementen zijn eruit verwijderd en vervangen door iets beters. Veel materiaal is gemakkelijk te hergebruiken, zoals rubber, ijzer, hout en leer. Maar er worden ook kwalitatief goede meubels gemaakt van zeewier en karton.

In de kringloop

Het is dus helemaal niet saai om een milieubewust interieur te hebben. Het is ook zeer verantwoord om je oude bankstel gratis op te laten halen door een ophaalservice. Er bestaat dan een grote kans dat dit meubelstuk elders in opgeknapte staat een nieuw leven krijgt.

In plaats van naar de woonboulevard gaan is het bezoeken van kringloopwinkels een leuk alternatief. Hier worden tweedehandsspullen verkocht voor een redelijke prijs en die van een goede kwaliteit zijn. Het geeft bovendien een goed gevoel als je weet dat er voor je meubels de ontbossing niet toeneemt.

Duurzaam materiaal

Eigenlijk kies je met duurzame meubels voor het bewust langer gebruiken ervan. Voor het weggooien van goed meubilair wordt in feite een hoge prijs betaald. Wat zowel voor jou als consument als voor het milieu niet goed is. Veel meubels kunnen opnieuw gestoffeerd worden of gerestyled, waardoor ook je interieur weer een ander gezicht krijgt.

De in 2020 opgerichte fairfurnituregroup maakt zich sterk voor het gebruik van duurzaam materiaal. Het liefst knappen ze oude meubelen weer op en als dat niet kan dan kiezen ze voor duurzaam, herbruikbaar materiaal. Wanneer er grondstoffen aan te pas komen, dan kiest de fair furniture group voor lokale stoffen zijn.

De bewustwording van de noodzaak van duurzaamheid is aan het doordringen bij meubelmakers en ondernemers. Voor meubilair geldt vaak dat goedkoop duurkoop is; het is dan ook raadzaam om geen meubels van schadelijk materiaal te kopen. Er wordt in eigen land duurzaam hout geproduceerd; er staat dan een duurzaamheidslabel op, een FSC- of PEFC –certificaat. Duurzaam meubilair is een stap in de goede richting, waarbij je het milieu in huis haalt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten