Zo kies je de juiste ondervloer voor je laminaat

VL wonen

Heb je net een nieuwe laminaatvloer gekocht? Misschien sta je er niet bij stil, maar iedereen die thuis laminaat heeft liggen, heeft er waarschijnlijk een ondervloer onder liggen. Onzichtbaar dus, maar wel heel belangrijk. Een ondervloer verbetert namelijk zowel de leefomgeving van jouzelf als die van je omgeving. Qua ondervloeren zijn er een boel verschillende soorten beschikbaar. In dit artikel lees je hoe je de juiste ondervloer kiest voor jouw laminaat.

Betonnen of houden ondergrond

Er zijn verschillende factoren die bepalen welke soort ondervloer voor jou het meest geschikt is, te beginnen met de ondergrond waarop je je laminaatvloer gaat leggen. Is deze van beton? Dan is een vochtwerende ondervloer aan te raden, zeker voor nieuwbouwwoningen of ruimtes op de begane grond. Bij een houten ondergrond passen weer andere soorten ondervloeren beter. In dit geval kun je het beste kiezen voor ondervloerplaten. Deze werken namelijk egaliserend, stabiliserend en geluiddempend. Bovendien zijn ze prima bestand tegen de druk van de topvloer.

Ondervloeren voor flats en appartementen

Woon je in een flat of een appartement, dan moet je vloer aan bepaalde richtlijnen voldoen die te maken hebben met geluidsdemping. Een TNO gecertificeerde ondervloer is dan noodzakelijk. Bovendien moet deze een geluidsreductie bieden van op zijn minst 10 decibel. Niet is immers vervelender dan voortdurende geluidsoverlast van je bovenburen.

Ondervloeren bij vloerverwarming

Veel mensen willen graag hun laminaatvloer combineren met vloerverwarming. Dat is prima mogelijk, maar dan moet je wel een ondervloer gebruiken die hier tegen bestand is. Veel ondervloeren isoleren namelijk zo goed dat het effect van de vloerverwarming verloren gaat. Anderen kunnen dan weer niet goed tegen de warmte die van de verwarming afkomt. Let er dus op dat je een ondervloer kiest die speciaal voor een combinatie met vloerverwarming bedoeld is.

Met alleen een laminaatvloer en een ondervloer ben je er nog steeds niet. Vergeet namelijk niet om ook plinten aan te schaffen. Deze zorgen voor een mooie overgang van de vloer naar de muur en voorkomen beschadigingen van de vloer en je interieur.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten