Zo leg je een PVC vloer

VL wonen

Heb je net een PVC vloer gekocht? Een goede keus! PVC vloeren zijn namelijk fraaie vloeren die bekend staan om hun goede prijs/kwaliteitsverhouding. Heb je de vloer eenmaal in huis, dan is het zaak om hem te leggen. Maar hoe pak je dat precies aan? In deze blog vind je een handig stappenplan.

Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet je de PVC stroken altijd minstens 48 uur van tevoren laten acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen. Vergeet ook niet om wat meer stroken te kopen dan je uiteindelijk nodig gaat hebben. Dit om eventueel snijverlies te compenseren.

Begin met de ondervloer

Iedere PVC vloer heeft een goede ondervloer nodig. Hier begin je dus mee. Maak je vloer vrij van stof en vuil en egaliseer hem goed. Vervolgens kun je de ondervloer gaan leggen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten. Wil je ook vloerverwarming, kies dan voor een isolerende ondervloer. Heb je onderburen, gebruik dan een geluidsabsorberende ondervloer.

Plak PVC vloer leggen

Qua PVC vloeren maken we onderscheid tussen plak PVC en klik PVC. Het leggen van beide soorten verschilt behoorlijk.

Een plak PVC vloer verlijm je op de ondervloer. Je begint met het nauwkeurig uitsnijden van de stroken. Vervolgens voorzie je helft van de ondervloer van lijm. Druk de strook PVC op de ondervloer en vouw de nog losse helft dubbel over de al vastgelijmde helft. Nu kun je de andere helft van de ondervloer opvullen met lijm, waarna je de rest van de strook vast kunt drukken.

Klik PVC vloer leggen

Een klik PVC vloer leggen is een stuk makkelijker. Dit komt door het handige kliksysteem waarmee de stroken zijn uitgerust, zoals je die ook vaak ziet bij laminaatvloeren.

Je begint altijd in een hoek van een ruimte met leggen. Leg de eerste strook met de groef naar de muur en zorg ervoor dat je een speling van een aantal millimeter vrijlaat tussen de stroken en de muur. Met behulp van het kliksysteem kun je twee stroken heel eenvoudig in de lengte met elkaar bevestigen. Je houdt de nieuwe strook een beetje schuin omhoog en schuift hem onder de lip van de eerste plank. Vervolgens leg je hem plat, waarna hij vanzelf vastklikt. Met een hamer kun je hem eventueel nog extra goed vastmaken. 

Dit zijn de basisregels voor het leggen van PVC vloeren. Uiteraard komen er nog veel meer details bij kijken. Maar hiermee ben je al een eind op weg!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten