Zo ga je rioolverstopping tegen

VL wonen

Heb je een vieze stank in huis en weet je niet waar het vandaan komt? Misschien is het handig om je afvalbak te legen, maar als dat al gebeurd is dan is het waarschijnlijk een verstopt riool. In Nederland komt dat niet vaak voor, in het buitenland daarentegen wel. Een verstopt riool kan je hele vakantie verpesten. Daarom lees je in deze blog hoe je een verstopping in het riool kan voorkomen en hoe je het kan verhelpen.

Voorkomen van een rioolverstopping

Tijdens het afwassen kunnen er etensresten in de afvoer komen. Dat kan je voorkomen door een zeefje in het afvoerputje te plaatsen. Het zeefje vangt de resten op, als het vol zit kan je hem makkelijk verwijderen en het vuil weggooien. Vergeet ook niet om eens in de paar maanden je riool te ontstoppen met een ontstopper, dat helpt ook enorm tegen een verstopping. Het doucheputje raakt snel verstopt, daarom is het belangrijk om die regelmatig schoon te maken. Dat kan nog wel een gedoe zijn, maar door een filter te gebruiken heb je in één keer alle rotzooi uit het putje. In het toilet kan ook makkelijk een rioolverstopping optreden. Gooi er daarom niet te veel toiletpapier in en vooral geen andere dingen zoals tampons of keukenpapier. Buiten je huis is er ook kans op verstopping. Over de regenpijp moet altijd een bladvanger zitten, zodat er geen andere dingen dan water in komen. Het is daarnaast belangrijk om de goten regelmatig schoon te maken.

Wat te doen bij een verstopping?

Je kan altijd eerst zelfstandig de riool ontstopping proberen te verhelpen. Dat kan met behulp van een rubberen ontstopper. Zorg dat er een beetje water in de wasbak staat en duw vervolgens hard op en neer zodat er een pompend effect ontstaat. Loopt het niet beter door? Dan is de sifon (afvoerbuis onder de wasbak) schoonmaken een goed idee. Plaats een emmer onder de sifon en maak met een tang de sifon de ringen los. Maak dan de sifon helemaal schoon en plaats hem terug. Als laatste kan je nog heet water met azijn en soda door de afvoer spoelen. Er ontstaat zo een chemische reactie waardoor het gaat borrelen. Laat het een kwartiertje staan en spoel het daarna weg met heet water.

Werkt geen enkele van deze manieren? Dan moet je een rioolreiniging bedrijf inschakelen. De kosten van een riolering ontstoppen vallen tegenwoordig mee. Maar probeer natuurlijk eerst zelf het probleem te verhelpen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten