Zilver bestek schoonmaken op een manier dat het er extra chique uitziet

Zilver bestek schoonmaken klinkt als een vervelende tijdrovende klus, maar in werkelijkheid is het schoonmaken ervan een vrij eenvoudige milieuvriendelijke klus. Hoewel het schoonmaken van zilver bestek niet tot de alledaagse schoonmaakwerkzaamheden behoort en daardoor op een laag pitje staat, kan gepolijst zilver bestek elke tafelzetting naar een hoger niveau tillen.

Let wel, hoe goed je ook voor zilverwerk zorgt, het zal altijd na verloop van tijd van nature verkleuren. En aangezien je niemand te eten wil vragen met groezelig bestek, is het belangrijk om te weten hoe je zilver bestek snel en efficiënt schoonmaakt voordat de gasten voor je deur staan.

Bestek met zuiveringszout schoonmaken.

Plaats het bestek in een aluminium wegwerp bak. Strooi gelijkmatig een laag zuiveringszout(natriumbicarbonaat) over het zilveren bestek. Bedek het met een goede dikke laag. Giet kokend water in de bak totdat het bestek volledig onder staat. Laat het bestek 5 minuten weken en de stukken die flink geoxideerd zijn mogen best wel wat langer.
Het zuiveringszout gaat een chemische reactie aan met het aluminium en verwijdert zo het zwaveldioxide dat zich op het zilver heeft gevormd, wat de oorzaak is van het dof worden. Deze procedure kan onaangenaam ruiken, werk wanneer mogelijk in een goed geventileerde ruimte.

Het water kan nog heet zijn, dus gebruik een tang om het bestek te verwijderen. Gebruik zachte theedoeken om ze stuk voor stuk goed te kunnen drogen. Gebruik voor het nawrijven plastic of katoenen handschoenen, geen rubberen. Rubber kan zilver namelijk aantasten. Krachtig er overheen wrijven met een zachte theedoek, maar niet te geforceerd. Voor grote stukken kleine cirkelvormige bewegingen aanhouden. Ben je van plan om schitterend design bestek aan te schaffen, kijk dan eens wat Alessi voor je kan betekenen.

Tip: Zo kun je een aangekoekte pan schoonmaken

Maak je eigen ontvetter voor thuis, voeg drie delen zuiveringszout toe aan een deel kokend water en meng het tot een dikke pasta van zuiveringszout. Gebruik heet water, dit doet het natriumbicarbonaat activeren, zodat het z’n werk kan doen. Verdeel de pasta zoveel je nodig hebt over de aangekoekte en ingebrande delen van de pan.

Laat de pasta minstens tien minuten zitten, schuur daarna de pan met een schuursponsje. Is de pan ernstig vervuild, dan zul je dit proces nog een keer moeten herhalen. Gebruik nooit een staal schuursponsje bij pannen met een antiaanbaklaag, deze kunnen de kwetsbare coating beschadigen. Doe dit ook niet bij keramische pannen, dit kan krassen veroorzaken.

https://pannenreus.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten