Verschillende soorten houtboren, maar welke heb je nodig?

VL wonen

Als jij met hout wilt gaan werken en zelf wilt gaan klussen, dan heb je verschillende houtboren nodig. En ook al zou je misschien denken dat je aan een simpele houtboor genoeg hebt, er is waarschijnlijk meer keuze dan je denkt. Daarom is het verstandig dat je even stilstaat bij het soort houtboor dat je gaat kopen, zodat je niet met de verkeerde thuiskomt. En de belangrijkste maatstaven zijn dan de diepte van het boorgat, het soort hout en hoe vaak je van plan bent deze te gaan gebruiken.

 

Houtboren voor hard- en zachthout

Er worden houtboren aangeboden die bedoeld zijn voor zachthout. Hiermee kun je onder andere gaten boren in MDF, grenen, plaatmateriaal, vuren en zachthouten balken. Ga je met deze houtsoorten in de weer, dan is een boor voor zachthout voldoende. Heb je de houtboor nodig om te werken met hardhout, zoals azobe, meranti en bankirai, dan is het beter om een boor specifiek voor hardhout te kopen. Je herkent ze aan de punt die gemaakt is van schroefdraad. Ze boor wordt zo als het ware het hout in getrokken en dat betekent dat je minder kracht hoeft te zetten.

 

De kwaliteit van je houtboor

De kwaliteit van de houtboren die je koopt is in sommige gevallen belangrijker dan in andere gevallen. Ga je boren in hardhout, bijvoorbeeld, dan is de kwaliteit belangrijker dan wanneer je in zachthout gaat boren. Voor hardhout moet de boor sterker zijn en beter tegen een stootje kunnen. Ook de mate waarin je de boor wilt gebruiken is dan belangrijk. Ben je iemand die regelmatig en graag klust, dan kies je een kwalitatieve boor die lang meegaat en die je kunt blijven gebruiken. Zijn de houtboren bedoeld voor eenmalig gebruik, dan is kwaliteit iets minder belangrijk. Zo lang ze de taak vervullen waarvoor je ze gekocht hebt, is alles goed.

 

De lengte van de houtboor

Een laatste ook niet onbelangrijk punt is de lengte van je houtboren. Het spreekt voor zich dat je als je in een dikke balk gaat boren een langere houtboor nodig hebt dan wanneer je gaten in een plaat wilt aanbrengen. Het is over het algemeen minder ernstig om een te lange boor te kopen, want op veel boormachines kun je de diepte van het gat instellen. Heeft jouw boormachine deze optie niet, dan doe je een plakbandje om de houtboor om de diepte aan te geven.

 

Verschillende soorten houtboren

Nu je weet welke karakteristieken je houtboor moet hebben, ga je nadenken over het soort boor dat je nodig hebt. Je hebt dan onder andere de optie om voor een machinale- of forstner houtboor te kiezen, een speedboor of een slangenboor. Een specialist kan je exact vertellen welke van deze soorten houtboren het beste is voor jouw klus. Tenzij je zeker bent van je zaak is het dus altijd verstandig om advies in te winnen en zo de juiste aankoop te doen. Door de juiste houtboor uit te kiezen kun jij zorgeloos aan je klus beginnen.

 

Ook andere soorten boren koop je bij Boorkopen.nl.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten