WOZ waarde Apeldoorn en Arnhem

Als eigenaar van een woning of bedrijfspand heb je vast wel eens van de WOZ waarde gehoord. Wil jij weten wat de WOZ waarde precies is, hoe deze wordt bepaald en waarom het zo belangrijk is om bezwaar te maken als de waarde niet klopt? In dit blog lichten wij de belangrijkste punten voor je uit.

Wat is de WOZ waarde?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is een schatting van de waarde van jouw woning of pand. Deze schatting wordt door de gemeente gemaakt, zo is de WOZ waarde Arnhem onderdeel van de gemeente Arnhem. De WOZ waarde opvragen of een taxatierapport inkijken? Dat kan door contact op te nemen met jouw gemeente of een WOZ-waardeloket. Daarnaast kun je ook even rustig afwachten. Eigenaren krijgen meestal aan het begin van het jaar de WOZ waarde (en het taxatierapport) toegestuurd door hun gemeente.

Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?

De WOZ waarde wordt bepaald door de verkoopprijs van soortgelijke panden in jouw omgeving te vergelijken met jouw woning of pand in Arnhem of Apeldoorn. Hierbij wordt gekeken naar bouwjaar en andere kenmerken die de woningen vergelijkbaar maken. Omdat het gaat om een vrij algemene rekensom, is de waardebepaling nooit waterdicht. Als jouw huis achterstallig onderhoud heeft, op een minder gunstige locatie ligt of om een andere reden minder waard is, kan de WOZ waarde te hoog uitvallen. Het is daarom altijd belangrijk om de WOZ waarde goed te controleren.

Waarom is de WOZ waarde zo belangrijk?

Aan de hand van de WOZ waarde van jouw woning of pand wordt bepaald hoeveel belasting je betaalt. Gemeentelijke belastingen die afhankelijk zijn van de WOZ waarde zijn: onroerende zaak belasting, vermogensbelasting, waterschapsbelasting, inkomstenbelasting en roerenderuimte belasting. Is jouw WOZ waarde hoger ingeschat dan de feitelijke waarde van jouw woning? Dan betaal je in principe meer belasting dan eigenlijk rechtvaardig is. Precies om deze reden is het erg belangrijk om de WOZ waarde te controleren én te laten verbeteren als je denkt dat de schatting te hoog is.

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde?

Wil je bezwaar maken tegen de WOZ waarde? Doe dit dan binnen 6 weken na het ontvangen van het bericht van je gemeente. Bezwaar maken tegen bijvoorbeeld de WOZ waarde Apeldoorn doe je door de gemeente Apeldoorn een brief te sturen. In deze brief beargumenteer jij waarom de waarde te hoog is ingeschat. Geef hierbij bij voorkeur concrete voorbeelden, zoals achterstallig onderhoud aan de gevel of de ongunstige locatie van jouw pand. De gemeente Apeldoorn heeft vervolgens 6 weken de tijd om op jouw brief te reageren en het bezwaar af te wijzen of akkoord te gaan. Voor bezwaar WOZ Arnhem kun je eveneens contact opnemen met de gemeente Arnhem.

Ondersteuning bij het bezwaar maken

Bezwaar maken tegen de WOZ waarde kan je honderden euro’s per jaar opleveren. Vind je het lastig om zelf bezwaar te maken, bijvoorbeeld omdat je geen zin hebt in het papierwerk? Schakel dan hulp in. Een expert kan jouw dossier onder de loep nemen en helpen bij het opstellen van een goede brief. In veel gevallen wordt het bezwaar goedgekeurd en bespaar jij voortaan flink op belasting!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten