Welk soort haardhout gebruik je voor in je haard of kachel?

Je hebt wellicht een mooie openhaard of houtkachel en wilt daarin natuurlijk optimaal stoken. In Nederland heb je diverse veel verkochte houtsoorten, maar welke soort heb je nou nodig voor je kachel?

In dit artikel laten wij je per houtsoort weten wat de eigenschappen zijn en welk soort vuur je daarbij krijgt. Doe er je voordeel mee! Weet je nog niet waar je je haardhout gaat kopen? Kijk ook eens bij Haardgoud! Dit familiebedrijf uit Katwijk verkoopt alle soorten hout en levert uitstekende kwaliteit.

 

1. Berkenhout

Berkenhout is een vrij zachte houtsoort, maar heeft uitstekende brandkwaliteiten.

Het is snel brandend, geeft een hoge warmte af en heeft levendige vlammen.

Berkenhout is met name geschikt voor wat kleinere kachels en als je snel veel warmte in huis wilt hebben. Het is ook nog eens vrij eenvoudig aan te steken.

 

2. Essenhout

Essenhout is een harde houtsoort. Het brand lang en is vooral geschikt voor de middelgrote haarden of houtkachels. De vlammen zijn rustig en mooi. Het essenhout is voor een harde houtsoort vrij gemakkelijk te ontbranden.

 

3. Eikenhout

Eikenhout is een harde houtsoort en vaak populair bij stokers die wat meer ervaring hebben met hun haard of kachel. Eikenhout is vrij lastig te ontbranden, maar als je eenmaal een goed vuur hebt, dan heb je de hele avond lang een mooi haardvuur met relatief weinig blokken hout. De brandduur van eikenhout is namelijk heel lang. Eikenhout is geschikt voor de grotere haarden en houtkachels.

 

4. Beukenhout

Beukenhout is net als eik een harde houtsoort. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van eikenhout. Haagbeuk zul je vaak tegenkomen bij webshops. Dit is vaak import beuk en harder nog dan de in Nederland bekende beuken.

Bedenk goed welk haardhout je gaat kopen en wij wensen je heel veel stookplezier!

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten