Weimaraner: geweldig lieve honden voor het gezin

Een aspect dat zorgvuldig moet worden gecontroleerd om een ​​goede gezondheid van de Weimaraner hond te garanderen, is de voeding. Dit ras vertoont een grote neiging tot maagkrampen. Het is nogal vraatzuchtig, dus om maagproblemen te voorkomen, is het raadzaam om het dagelijkse rantsoen te verdelen over meer innames dan normaal het geval is bij andere rassen. 

Tijdens de eerste vier maanden is het handig om hem tot vier keer per dag te voeren, maar dan moeten de rantsoenen worden teruggebracht tot drie, in ieder geval gedurende zeven of acht maanden. Na deze tijd kan een regime van twee dagelijkse maaltijden worden ingesteld totdat de hond de leeftijd van 18 maanden heeft bereikt.

Vermijd dat de Weimaraner zwaarlijvigheid ontwikkelt, omdat dit een zeer ernstig probleem kan worden bij zo een groot, sterk en snel groeiend ras. Daarom moet het dieet van dit dier de juiste samenstelling hebben voor zijn behoeften. Het moet voldoende energie en eiwitten bevatten om zijn hoge activiteitsniveau te behouden. Ook moet het genoeg kwaliteitsvetten bevatten die de huid, de ogen en het haar wel beschermen, maar geen gewichtstoename veroorzaken.

De juiste verzorging 

Wat hygiëne betreft, heeft de Weimaraner geen speciale esthetische verzorging nodig. Zijn haar is, in tegenstelling tot andere rassen, heel gemakkelijk te verzorgen. Het is voldoende om het regelmatig te borstelen met een borstel van natuurlijke haren om zijn vacht te laten glanzen.

De langharige variëteit vereist ook niet veel werk, omdat je alleen een metalen borstel nodig hebt om de gebieden met een hogere haardichtheid te bewerken. Met een goede kam kun je het haar aan de lichaamsranden, poten en staart afwerken. Gebruik een schaar om de franjes en het lange haar bij de oren gelijk te knippen.

Een bad moet worden gereserveerd voor als het dier echt vies is. Bij deze hygiëneroutine is misschien wel het belangrijkste om een ​​goede laatste spoeling uit te voeren om geen sporen van zeep achter te laten. Anders kunnen ze, als ze eenmaal droog zijn, schilferen en onaangenaam en lelijk eczeem veroorzaken.

Weimaraner puppies

Als je overweegt een ruwharige Weimaraner puppy te kopen of te adopteren, weet dan dat ze als kleintje erg actief, energiek en rusteloos zijn. De puppy’s van dit ras oefenen hun spieren door middel van spelletjes, races en onschuldige gevechten met hun nestgenoten. Tijdens de eerste levensweken is het beste dieet voor puppy ’s moedermelk. Het is belangrijk om hun voeding te controleren, zodat ze goed groeien.

Wat betreft lichaamsbeweging: dwing het dier niet om intense activiteiten uit te voeren, zoals met je hardlopen terwijl je op de fiets bent. Het is ook niet nodig om hem op een speciale loopband te zetten, aangezien de spierfysiologie van de hond anders is dan die van de mens en niet reageert op dezelfde prikkels.

De beste manier om een ​​harmonieuze en strakke spierontwikkeling in een Weimaraner te bereiken, is door hem zijn volledige bewegingsbereik te geven. Denk daarbij aan spelen, rennen, springen, van richting te veranderen enz. Op Weimaraner Wereld kan je hier verder over lezen.

Interessante weetjes over de Weimaraner 

  • In de 13e eeuw bracht Lodewijk IX van Frankrijk exemplaren van dit ras mee, dat later de grijze Saint Louis-hond werd genoemd.
  • In 1882 was dit ras al bekend en gevestigd dankzij zijn veelzijdigheid.
  • Tegenwoordig kennen we Weimaraner-honden als de zilveren of grijze geesten.
  • De echte ontwikkeling van dit ras was in de jaren 1950, toen de Weimaraner werd beschouwd als een hond met bijna menselijke intelligentie.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten