Wat zijn de voordelen van sandwichpanelen?

VL wonen

Sommige huizen worden tegenwoordig gebouwd met behulp van sandwichpanelen. Bouwen met sandwichpanelen in plaats van traditionele bouwmethodes heeft veel voordelen. De isolatie van een sandwichpaneel bestaat uit hardschuim met een gesloten celstructuur. Deze isolatiekern wordt opgeschuimd tussen twee staalplaten. Ze zijn afgewerkt met een coating die je zelf kunt uitzoeken. 

Sandwichpanelen zijn snel te monteren, wat ze erg handig maakt. Hierdoor is je gebouw of woning binnen een oogwenk netjes afgewerkt.
Wil je meer weten over wat sandwichpanelen zo handig maakt? Lees het in deze blog!

Voorkom risico’s met sandwichpanelen

Een van de voordelen van een sandwichpaneel is dat je er risico’s mee kunt vermijden. Traditionele opbouwsystemen worden namelijk op locatie (dus in dit geval je woning) samengesteld en zijn weersgevoelig. Het samenstellen van al deze losse onderdelen kost veel tijd omdat ze bij verschillende leveranciers besteld moeten worden.
Ook het opbouwen op zich is een tijdrovend klusje. Als er veel regen gevallen is bestaat de kans dat er water in de cannelures van de staalplaten komt.
Opbouwers nemen dus altijd voorzorgsmaatregelen om dit probleem te voorkomen, maar ook dat kost weer tijd en geld. Door sandwichpanelen te nemen heb je geen last van dit probleem. 

De cannelures van sandwichpanelen zijn namelijk van te voren al ingeschuimd waardoor er geen water in het paneel kan komen. Dit is een van de redenen waarom sandwichpanelen langer meegaan dan een traditioneel paneel. Ook kun je met traditionele panelen het risico lopen om meer aansprakelijkheidsrisico te moeten betalen, want bij het verwerken en in elkaar zetten van de losse elementen komen meerdere partijen kijken. Dit heb je niet met sandwichpanelen; wel zo overzichtelijk.

Sandwichpanelen zijn geïsoleerd

Sandwichpanelen hebben een gesloten celstructuur, zijn geïsoleerd en hebben een thermisch element in zowel warme als koude klimaten. Dit is voordelig als je in een warm klimaat woont, want door het thermische element houd je de hitte buiten. Als je in een koude omgeving woont, kun je juist de koude buiten houden. 

Sandwichpanelen worden gemonteerd aan de buitenkant van je woning, en doordat de panelen een isolerend effect hebben voorkom je dat vocht en water naar binnen kunnen dringen. Sandwichpanelen gaan dan ook levenslang mee, zonder dat de kwaliteit van de panelen achteruit gaan.

Sandwichpanelen zijn flexibel én zien er mooi uit

Voor ontwerpers zijn er veel mogelijkheden met sandwichpanelen. Ze kunnen ontworpen worden voor verticale en horizontale gevels, en op platte en hellende daken. Doordat je zoveel mogelijkheden hebt met sandwichpanelen, kun je je woning in een snoepje voor het oog laten veranderen. Je kunt de panelen in verschillende profielen aanschaffen, met diverse kleuren, breedtes en afwerkingen. Dit maakt ze ideaal voor de creatieveling die zijn of haar huis net dat ene extraatje wil geven.

Sandwichpanelen zijn weersbestendig en luchtdicht

In de loop van de tijd worden sommige huizen kouder, andere worden juist warmer. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan luchtdichtheid en isolatie. Sandwichpanelen hebben geen last van isolatieverlies. Je kunt ze namelijk de gehele levensduur van het gebouw gebruiken zonder dat ze hun isolerend vermogen verliezen.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten