Wat is mechanische ventilatie?

VL wonen

Het belang van goed ventileren is bekend en wordt bovendien steeds noodzakelijker doordat huizen alsmaar beter geïsoleerd worden. Er zijn daarom talloze ventilatiesystemen op de markt die zorgen voor de toevoer van frisse lucht en de afvoer gebruikte lucht. Hier lees je meer over specifiek mechanische ventilatiesystemen. Wat voor systemen zijn dit, wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?

Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie zorgt voor een constante luchtverversing en draagt zo bij aan een gezonder binnenklimaat. Dit gebeurt door een natuurlijke toevoer van frisse lucht via ventilatieroosters in ramen en deuren in combinatie met een mechanische afvoer van vervuilde binnenlucht. Dit laatste gebeurt via ventilatiekanalen in badkamer, toilet en keuken. De ventilatiebox, die vaak in de buurt van een cv-ketel geplaatst is, zorgt ervoor dat de vervuilde lucht afgezogen wordt en via luchtkanalen de woning verlaat. De ventilatiebox wordt ook wel woonhuisventilator genoemd.

Voordelen van mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie gaat het dus om een combinatie van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. De binnenlucht in een woning wordt met dit gecombineerde systeem aldoor ververst. Deze verversing van de binnenlucht draagt bij aan een beter binnenklimaat en kan bepaalde gezondheidsklachten voorblijven. Met een slechte ventilatie kunnen onder meer klachten als hoofdpijn en geïrriteerde ogen gepaard gaan. Zorg je voor een goede ventilatie in je woning dan kun je daarnaast ook problemen zoals schimmelvorming voorkomen.

Nadelen van mechanische ventilatie

Bij een mechanisch ventilatiesysteem wordt warme, vervuilde binnenlucht afgezogen en komt er via ventilatieroosters frisse buitenlucht naar binnen. Vaak is deze buitenlucht kouder dan de afgezogen binnenlucht waardoor er veel warmte in woning verloren kan gaan. Een alternatief is daarom balansventilatie met warmteterugwinning (wtw). In dit systeem wordt koude lucht van buiten voorverwarmd met behulp van de afgezogen, vervuilde binnenlucht. Zo wordt warmte uit de binnenlucht als het ware hergebruikt en blijft de binnentemperatuur in een woning constanter. Bovendien bespaar je met dit systeem kosten op de energierekening.

Ventilatie kiezen

Met een goed ventilatiesysteem is er dus altijd voldoende gezonde lucht in je woning aanwezig. Zo blijf je eventuele gezondheidsklachten zoals hoofdpijn als gevolg van slechte ventilatie voor. Kies je voor mechanische ventilatie dan vindt er een constante verversing van de binnenlucht plaats met een natuurlijke toevoer van verse lucht en een mechanische afvoer van vervuilde lucht. Nadeel is dat er met dit systeem wel warmte verloren gaat. Daarom is balansventilatie met warmteterugwinning een interessant alternatief om ook eens te overwegen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten