Wat houdt archeologisch onderzoek in?

VL wonen

Wanneer u een stuk grond koopt dan is het vaak zo dat u hier op wilt laten bouwen. Het kan zijn dat u hier een woning of een bedrijf wil bouwen, maar wat belangrijk is om te onthouden is dat er de mogelijkheid is dat de gemeente van u vraagt om een archeologisch onderzoek te laten plaatsvinden. In deze tekst gaan we niet alleen aan u uitleggen wat dit precies is, maar we gaan ook kijken naar hoe u er achter komt dat er zo’n onderzoek uitgevoerd moet worden. Mocht het zo zijn dat dit bij u moet gebeuren dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Via onze website vindt u meer informatie over de werkzaamheden die wij voor u kunnen uitvoeren, maar ook hoe u contact met ons kunt opnemen.

 

Programma van eisen

Overal op de wereld liggen archeologische vondsten begraven. Voor dat wij op de aarde waren, zijn er natuurlijk al een hele hoop bevolkingen voor geweest. Deze bevolkingen hebben een hele hoop resten achtergelaten en deze resten zijn niet alleen belangrijk omdat deze een hoop geld op kunnen leveren, maar natuurlijk ook zodat we er achter kunnen komen hoe de bevolkingen voor ons geleefd hebben. Dit kan ook bepaalde zaken van de toekomst weer gemakkelijk maken. Het is dan dus belangrijk dat deze resten niet zomaar verloren gaan en daarvoor is het onderzoek dus bedoelt. Wanneer u een bouwvergunning aanvraagt bij de gemeente, kan het zijn dat de gemeente een aanvraag doet voor dit onderzoek. Dit vindt u namelijk in het programma van eisen. Bij het onderzoek wordt er een stukje in de grond gekeken. Er wordt gekeken of er eventuele resten in de grond verstopt liggen. Wanneer dat het geval is, gaat de gemeente een archeologische opgraving uit laten voeren. Hierdoor wordt er gezocht naar de resten die in de grond liggen en worden deze uit de grond gehaald. Toch kan het best zo zijn dat er geen onderzoek uitgevoerd hoeft te worden van de gemeente. In het programma van eisen kan namelijk aangegeven worden dat dit moet gebeuren en wat er precies moet gebeuren. Toch kan het ook zijn dat de gemeente aangeeft dat er geen onderzoek gedaan hoeft te worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer er al eens eerder een onderzoek op die plek plaatsgevonden heeft. Ook kan het zijn dat u in uw bouwplan heeft aangegeven dat u tot een bepaalde diepte de grond in gaat waardoor de gemeente al weet dat er in die diepte geen vondsten gedaan worden. Ook op dat moment hoeft er dus geen onderzoek plaats te vinden. U komt hier achter wanneer u bij de gemeente een verzoek doet voor de vergunning die nodig is voor bouwen, maar het kan ook zijn dat u van te voren de gemeente vraagt of dat het geval is. Op die manier bent u van te voren op de hoogte wanneer u wil gaan bouwen.

 

Archeologisch onderzoek

Mocht het zo zijn dat u een archeologisch onderzoek moet laten uitvoeren dan kunt u er natuurlijk altijd voor kiezen om contact met ons op te nemen. Wij kunnen dan met u afspreken wat wij voor u kunnen doen. Via de bovenstaande website vindt u meer informatie over wat wij voor u kunnen doen en contactgegevens.

https://transect.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten