Het merk Bang & Olufsen

VL wonen

Dit artikel gaat over het Deense bedrijf Bang & Olufsen, een naam dat ook een merk is. Die naam wordt vaak afgekort met B&O. Het is een fabrikant van geluids- en audioproducten en -systemen, die zijn gericht op het hogere marktsegment. Twee kenmerken zijn zeer belangrijk voor het merk, namelijk hoge kwaliteit en ontwerp. De kwalificatie hoge kwaliteit heeft zowel betrekking op de gebruikte materialen, als het geproduceerde geluid en beeld door de apparatuur. Qua ontwerpen van hun producten wijkt B&O doorgaans (significant) af van andere merken. Het bedrijf Morelisse in Amersfoort is een dealer van het merk.  Maar eerst iets over de historie van B&O.

De geschiedenis van Bang & Olufsen

Zoals is al gezegd is B&O van origine een Deens bedrijf, dat werd opgericht in 1925 door Peter Bang en Svend Olufsen, twee vrienden. In eerste instantie werd daar de zolder van het huis van de ouders van Olufsen voor gebruikt. Bang was een ingenieur en concentreerde zich op de technologie en Olufsen op de bedrijfsaspecten. Een combinatie die heel succesvol is gebleken. Al in de beginjaren ontwikkelde B&O een aantal innovatieve producten. Een voorbeeld was een radio die op wisselstroom werkte. Het bedrijf heeft ooit zelfs scheerapparaten gemaakt. De ontwerper Ib Fabiansen begon 1957 voor het bedrijf te werken. In de jaren 90 opende B&O winkels die zich volledig op het merk richtten. De prijzen van hun producten waren hoger dan van het gemiddelde van de industrie. Het in 1990 op de markt brengen van koptelefoons van $ 500, bleek echter een brug te ver voor veel mensen.

B&O geluidssystemen

Zoals gezegd brengt B&O audio- en videoapparatuur op de markt, inclusief de al genoemde koptelefoons. Dit artikel richt zich met name op geluidssystemen. B&O is een bekend merk op het gebied van luidsprekerboxen van hoge kwaliteit en natuurlijk met een eigenzinnig ontwerp. Het vlaggenschip is de BeoLab 5. Dat model gebruikt ‘digital signal processing’, een systeem dat met de aanpassing van de geluidsweergave dynamisch inspeelt op de akoestische karakteristieken van de ruimte en plek, waar het luidsprekersysteem is geplaatst. Voor de hoge en middentonen luidsprekers wordt de zogenoemde audio lens technologie gebruikt, die oorspronkelijk werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Sausalito Audio. Met die technologie wordt het geluid over 180 graden verspreid. Dat is veel breder dan met de conventionele systemen en zorgt ervoor dat het geluid zonder reflecties de luisteraar bereikt. B&O levert de audiosystemen voor diverse automodellen in het hoge marktsegment. Behalve de ontwikkeling en fabricage van producten voor consumenten biedt het bedrijf zijn kennis aan onder meer de auto-industrie en horeca. Ook de kennis van de aluminiumproductie biedt B&O aan andere ondernemingen.

Morelisse

Zoals gezegd, richt B&O zicht met zijn producten op het gebied van beeld en geluid op het hogere marktsegment, en zijn dus niet goedkoop. De producten zijn van hoge kwaliteit en hebben een doorgaans eigenzinnig ontwerp. Is dat wat u zoekt, kijk dan om te beginnen eens naar de website morelisse.nl en breng een bezoek aan dat bedrijf.

https://morelisse.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten