Opgraving of proefsleuf?

VL wonen

Het kan zijn dat u bij het kopen van een kavel een opgraving moet laten uitvoeren. Uiteraard zit u daar niet op te wachten wanneer dit onverwachts ineens komt en daarom gaan we u uitleggen wat dit precies is. Ook gaan we u in deze tekst vertellen hoe zo’n opgraving precies gaat en waar dit voor nodig is. Het is namelijk niet zo dat dit altijd moet plaatsvinden en daarom leggen wij ook aan u uit waarom het niet altijd een verplichting is in het programma van eisen. Wij kunnen dit archeologisch onderzoek voor u uitvoeren. Via onze website kunt u meer informatie vinden over wat wij voor u kunnen doen en hoe wij dat voor u kunnen doen. Ook kunt u via daar natuurlijk altijd contact met ons opnemen. De website is als volgt: Transect.

 

Wat is een archeologisch onderzoek

Er zijn een hoop bevolkingsgroepen op de aarde aanwezig geweest voor dat de huidige maatschappij er was. Van al deze groepen hebben we al een hoop informatie kunnen vinden over hoe zij geleefd hebben en dit maakt dus een hele interessante geschiedenis. Toch weten we natuurlijk nog niet alles. Voor de toekomst is het belangrijk om te weten hoe oudere bevolkingsgroepen geleefd hebben, maar ook om een goed kloppende geschiedenis te kunnen maken. Met die reden wordt er dus nog altijd gezocht naar archeologische vondsten. Toch is het onmogelijk om de hele aarde ineens af te zoeken en met die reden wordt er dus pas een onderzoek gedaan op het moment dat er ergens gebouwd gaat worden. Dat is om er voor te zorgen dat er bij het bouwen op een bepaalde plek vervolgens geen vondsten verloren zullen gaan. Zo gebeurt het dus ook in Nederland. Wanneer u ergens een stuk land koopt, is het meestal zo dat u hier op wil gaan bouwen. Wellicht wilt u een nieuw huis laten bouwen of wellicht wilt u hier een bedrijf bouwen. Wat voor een gebouw er moet komen staat altijd in het bestemmingsplan van het land wat u koopt. Ook kan het zijn dat u bij het aanvragen van dit bestemmingsplan krijgt te horen dat er op die plek een archeologisch onderzoek moet plaatsvinden. Dit vindt u in het programma van eisen.

 

Wat kunt u dan het beste doen?

Op dat moment kunt u er het beste voor kiezen om contact met ons op te nemen. Wij kunnen dat onderzoek namelijk voor u uitvoeren. Tijdens dit onderzoek wordt er een stukje in de grond geboord. Vervolgens wordt er gekeken of er resten gevonden zijn in dat onderzoek. Wanneer dat het geval is, is het aannemelijk dat er archeologische resten in de grond zitten en wordt het dus tijd voor een opgraving voor u daar gaat bouwen. Wanneer er niets gevonden wordt, is het onderzoek afgerond. Het kan ook zo zijn dat er al eens eerder een onderzoek heeft plaatsgevonden op die plek. Dan hoeft er geen onderzoek plaats te vinden en ook niet wanneer u maar tot een bepaalde diepte gaat graven. Mocht het dus zo zijn dat u een onderzoek moet laten uitvoeren dan kunt u het beste contact met ons opnemen. Wij gaan dan samen met u kijken wat wij voor u kunnen doen en geven u vervolgens ook een prijsindicatie voor het onderzoek.

https://transect.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten