Waarom zijn friese witjes zo uniek in jouw interieur

Authentieke Friese witjes

Het Friese witje is een authentiek oer-Hollands product. De tegeltjes worden met de hand gemaakt volgens een recept uit de 17e eeuw. Een prachtig klein tegeltje van 13 x 13 cm met twee spijkergaatjes, ook wel bakpuntjes genoemd, in de hoeken. Het tegeltje wordt van klei gemaakt volgens oude receptuur. Als het op maat gesneden is, moet het eerst drogen. Vervolgens wordt het tegeltje geglazuurd en daarna twee maal gebakken waardoor een breed scala van kleurnuances ontstaan. De Tegel Boutique verkoopt Friese witjes met prachtige kleurnuances en we hebben ook authentiek beschilderde tegeltableaus op voorraad.

Beschilderde tegeltableaus in je landelijke keuken

De Friese witjes werden van oudsher al beschilderd. Een plateelschilder schilderde allerlei landelijke motieven op de geglazuurde tegeltjes, nadat ze voor de eerste keer uit de oven kwamen. Dit gebeurt nu nog steeds op dezelfde authentieke wijze. Vooral kippen, koeien, paarden, bloemen en vogels worden in veel variaties op de Friese tegeltableaus afgebeeld. Liefelijke landelijke taferelen, die uitstekend passen boven je fornuis, in je badkamer of in het toilet van je landelijk ingerichte woning. Het geeft je huis een prettige, ontspannen sfeer. In veel oude boerderijen worden onze tegeltableaus aangebracht om de nostalgische sfeer te accentueren, vooral in oude schouws worden onze beschilderde tegeltableaus vaak geplaatst. Onze beschilderde tegeltableaus zijn een sieraad voor je landelijke woning.

Beschilderde witjes staan verrassend goed in een modern interieur

Maar ook als je een strak moderne keuken, badkamer of toilet hebt, doen beschilderde tegeltableaus het verrassend goed in combinatie met de witte Friese witjes. Een strakke wit-zwarte keuken krijgt een speels accent met een rijtje vogels op een waslijn boven je aanrechtblad of je fornuis. Ook tegeltableaus ‘Vleeskoe op het menu’ en tableau ‘Stoere stier’ passen prima in je moderne keuken. En wat denk je van tegeltableau ‘Koeien met een klassieke rand’? Beeld je maar eens in dat je dit tableau op een strakke wand met Friese witjes met een blauwe kleurnuance plaatst. Een geweldige combinatie. Juist die klassieke blauwe rand geeft je moderne keuken een spannend accent, maar ook bijvoorbeeld tegeltableau ‘stoere stier’ zal daar geweldig staan.

Friese witjes naar eigen idee beschilderd

Heb je een eigen idee voor een beschilderd tegeltableau? Bij De Tegel Boutique kun je niet alleen bestaande tegeltableaus kopen, je kunt de Friese witjes ook naar eigen smaak en idee laten beschilderen. Bij ons is alles is mogelijk. Geef je moderne- of landelijke inrichting een bijzondere uitstraling, maak je gang of trappenhuis uniek met je eigen idee, geschilderd op Friese witjes. Levertijd circa 3 weken, afhankelijk van het formaat van jouw ontwerp. Kom gerust eens bij ons langs met je idee, de koffie staat klaar!

Hoe wit is een Fries witje?

Friese witjes zijn zeker niet altijd helder wit. Door behandeling met wit tinglazuur krijgt het Friese witje zijn karakteristieke uitstraling. De kleurnuances van Friese witjes kunnen variëren van authentiek tot modern, van blauw tot roze, van helder wit tot donkergrijs. Je kunt gaan voor een bonte mix, diverse ivoor mixen, klassieke mixen, witjes wit mixen, er zijn vele variaties mogelijk. Met deze kleurscharkeringen kun je alle kanten uit in je landelijke- of moderne interieur. Ook kunnen Friese witjes een hal of trappenhuis een heel eigen, unieke sfeer geven.

Hoe herken je een Fries witje?

Friese witjes zijn uniek doordat elk witje met de handgemaakt wordt. Helaas zijn er ook replica’s in de handel die goedkoop in de fabriek geproduceerd worden, maar verkocht worden als authentieke witjes. De Friese witjes die wij leveren zijn authentiek Fries, gemaakt volgens het eeuwenoude receptuur. Het originele Friese witje is altijd 13 x 13 cm, de vaste maat van het Friese tegeltje en geen enkel witje is hetzelfde. De witjes hebben geen ribbels of deukjes, die je terugziet in elke tegel. Dat zie je alleen bij fabriekstegels. En ze hebben natuurlijk de spijkerpuntjes in de hoeken.

https://www.detegelboutique.nl/Friese-witjes-kopen-Handgeschilderde-Friese-keukentegels-13×13-cm-wandtegels

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten