VL Wonen
Duurzaam en gezond wonen

Voor welke zonnepanelen kies jij?

Zonnepanelen zijn al lang niet meer weg te denken uit ons landschap. In elke stad vind je wel een dak waarop zonnepanelen zijn bevestigd. Er is ondertussen steeds meer variatie en de mogelijkheden lijken zich nog steeds verder door te ontwikkelen. Zo heb je onder andere groene dak zonnepanelen, maar ook zonnepanelen waarbij er gebruik wordt gemaakt van waterstof.

Groene dak zonnepanelen

Zonnepanelen op daken en groene daken, zijn beide natuurlijk een verbetering ten opzichte van de voorgaande situatie. Niet dat er nog geen ontwikkeling meer nodig is. Het is wel duidelijk dat er nog een weg te gaan is, met name als het gaat over de opslag van energie. Desalniettemin in mogen we ook best blij zijn met de huidige ontwikkelingen.

Zo zijn er tegenwoordig ook zonnepanelen voor een groen dak. Er zijn bedrijven die zich hierin helemaal hebben gespecialiseerd. Met als gevolg? Dat die bedrijven groene dak zonnepanelen en ‘groene daken’ maken. Daarmee wordt natuurlijk begroeiing op daken bedoelt. Meer groen, goed voor de wereld. Dit is dus een hele mooie combinatie.

Zonnepanelen met waterstof.

Hoewel de zonnepanelen met waterstof zich nog in de experimentele fase bevinden, zijn de vooruitzichten goed. De technische universiteit van Leuven heeft al zonnepanelen ontworpen die zowel elektriciteit opwekken als ook vocht in de lucht gebruiken. Vervolgens wordt het vocht losgemaakt van de waterstof, en wordt de waterstof opgevangen. Dit zorgt dus voor opslag van energie. En vooral omdat accu’s voor zonnepanelen nu nogal milieuonvriendelijk zijn, zou opslag van waterstof misschien wel eens kunnen zorgen voor een minder milieubelastende manier van energie opslaan.

Zoals gezegd is deze ontwikkeling nog experimenteel, dus het kan nog best een tijd duren voordat het zover is.

Zonnepanelen op bijzondere plekken

Het dak is wel de meest handige plek. Maar niet iedereen vindt dat mooi of heeft voldoende dak waar voldoend zonlicht komt, om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen rendabel zijn. Er zijn bedrijven bezig met het maken van dakpannen als zonnepanelen, maar daar lijkt nog een probleem te zijn met de opbrengst van het zonlicht. Er zijn ook ontwikkelingen van zonnepanelen op auto’s. Alleen nu (2022) is het nog niet zover dat die auto dan volledig onafhankelijk is qua energievoorziening. Al met al? Er zijn mooie ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen, waarbij groene daken zonnepanelen al in de praktijk werkzaam blijken en worden ingezet.

https://www.solarsedum.nl/waarom-solar-sedum

Gerelateerde artikelen

De voordelen van een nieuwe cv

Waar moet je op letten bij het scheiden van afval?

Duurzamer wonen: zo doe je dat!

Wat is zout nu eigenlijk?

Hoe kun je marmer polijsten

Mangohouten meubelen in huis