Wat zijn de onderhoudskosten van een eigen huis?

Er wordt vaak gezegd, dat je jaarlijks 1% van de waarde van het huis moet reserveren voor onderhoudskosten. Dus heb je een huis van 4 ton? Dan betekent dit dat de jaarlijkse kosten voor het onderhoud waarschijnlijk zo’n 4.000 euro bedragen. Kan dat goedkoper? Ja, soms wel. Maar, vaak alleen maar als je zelf ontzettend handig bent en bijvoorbeeld een eigen klusbedrijf hebt.

Gevel reinigen en impregneren

Het addertje zijn de grote uitgaven. Er zijn de zogenaamde grote uitgaven die je niet elk jaar doet, maar die ineens voor een grote kostenpost kunnen zorgen. Dat zijn klussen zoals de gevel reinigen en impregneren, maar ook bijvoorbeeld het buitenschilderwerk laten doen.

Zeker kun je qua schilderen nog wel iets zelf doen, maar je hebt ook te maken met kosten voor bijvoorbeeld de steigers en je moet goed opletten op jouw veiligheid. Daarbij, voor een gevel reinigen en impregneren moet je de juiste apparatuur hebben en je hebt kennis van zaken nodig. Voor dit soort klussen, moet je dus geld langer ‘vasthouden’ dan een jaar. Heb je dus een jaar waarin de onderhoudskosten laag zijn? Geef het dan niet uit, maar leg het apart voor de niet jaarlijkse grote onderhoudskosten.

Overige klussen

Welke kosten kun je nog meer verwachten, behalve de kosten voor het gevel reinigen en impregneren? Dat kan van alles zijn. Er kan bijvoorbeeld een regenpijp beschadigd raken, het kan zijn dat er binnen of buiten een kraan vervangen moet worden. Dan heb je natuurlijk nog het onderhoud of de eventuele reparatie, voor de CV-ketel of voor de WTW-installatie. Daarnaast kun je nog allerlei verborgen gebreken tegenkomen, als je met een verbouwing bezig bent. Allerlei extra kosten, waarbij je natuurlijk geen woningstichting hebt die voor jou dingen regelt.

Onderhoudskosten besparen

Natuurlijk kun je proberen om op de onderhoudskosten te besparen. Zo kan schilderwerk ook wel vaak 7 jaar goed blijven, in plaats van dat het na 5 jaar weer geschilderd moet worden. Langer wachten dan die 7 jaar is dan wel weer onverstandig, want dan krijg je, dat het hout snel wordt aangetast en dat gaat dan weer meer geld kosten.

https://www.ecoformeurope.nl/gevel-impregneren-reinigen/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten