Vier de weelde van jouw tuin!

Iets origineels doen met jouw tuin? Makkelijker dan je denkt: jouw erf kan sowieso niet exact hetzelfde zijn als dat van een ander. Geef er jouw eigen draai aan!

In den beginne was er een lap grond. Uiteindelijk werd dat een paradijs. En dat werd niet opgebouwd door een hogere macht maar door jouzelf! Bovendien wordt dit geen proces van één dag maar van meerdere. Misschien gaan er zelfs weken overheen, maar dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van de grootte van jouw tuin en de gedeelten daarvan die jij aan wilt pakken. laten we eerst eens kijken naar jouw tuinborder – en misschien heb je er wel meerdere. Daarbij moet je voornamelijk rekening houden met:

  • Gemiddelde lengte van je planten: schermen hoge planten hun lagere broertjes en zusjes niet af, zodat hen hun kostbare zonlicht wordt ontnomen?

  • Bodemgeschiktheid: weet je zeker dat de bloemen en planten die jij aan jouw border wilt stoppen wel groeien in de grond die er al ligt?

  • Omstandigheden waarin je planten groeien: hoeveel zonlicht schijnt er op jouw border en wat hebben jouw planten precies nodig op dat gebied?

  • Verzorging van je planten: moet je ze af en toe een beetje water geven of hebben ze meer aandacht nodig dan dat?

Iedere border – ook wel gewoon bloemperk genoemd – bestaat uit meerdere onderdelen die we hieronder met je bij langs gaan. Let op: niet alles van wat we hier noemen hoeft op jouw border van toepassing te zijn.

Siergrassen

Naast de bloemen – waar een bloemperk vanzelfsprekend niet zonder kan – heb je de keuze uit verschillende siergrassen: hoge en lage.

Lage siergrassen

Deze worden meestal als bodembedekkers ingezet maar dat wil niet zeggen dat ze niet de aandacht opeisen. van degene die erlangs loopt. Het mooie eraan is dat de meeste planten en bloemen in deze categorie goed gedijen in de schaduw en ze dus geen direct zonlicht hoeven op te vangen.

Hoge siergrassen

Waar hoge bomen veel wind vangen, werpen hoge siergrassen veel schaduw. Zorg dus dat de begroeiing in de directe omgeving van deze planten bijvoorbeeld lage siergrassen zijn of andere bloemen die zich ook – of zelfs vooral – in de schaduw prima redden. Maar voeg ze wel aan je borders toe, omdat ze een grote magneet zijn voor vlinders en bijen!

Siergrind

Uiteraard staan planten in vruchtbare grond en kun je die aarde ook gewoon zien om jouw groenvoorziening heen. Dat alleen is al een prettige aanblik maar het kan nog mooier! Bedek de bodem met houtsnippers of siergrind in de door jou gewenste grootte, kleur en textuur. Een fikse regenbui kan het grind in de bodem laten zakken. Voorkom dit door er een worteldoek onder te leggen, waarmee je tegelijkertijd de opmars van onkruid moeiteloos verhindert!

Verhoging

Je hebt de keuze om jouw tuinpad even hoog te houden als je borders. Maar een ‘speciale status’ is natuurlijk ook mogelijk! Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een rand gemaakt van duurzaam hout, kunststof, beton of metaal. Je kunt hier zelfs glas voor gebruiken!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten