Wonen in een appartement

Trots zijn op jouw eigen blokhut in vier simpele stappen

Hartstikke leuk, zo’n blokhut aanschaffen. Maar laat je hem dan ook in elkaar zetten? Natuurlijk niet. Het bouwen is minstens zo leuk als er gebruik van maken!

Want op jouw terrein komt niet zomaar een houten geval te staan. Nee, dat is echt jouw blokhut, een constructie om trots op te zijn omdat jij die van top tot teen helemaal zelf in elkaar hebt gezet! Geef jezelf dus maar vast een terechte high five. Gebruik het gebouw om tuinspullen in op te bergen, als externe kantoor- of woonruimte of van de plek om heerlijk van de omringende natuur te genieten. Vul dat maar lekker helemaal zelf in!

Hieronder lees je hoe je jouw eigen blokhut opbouwt.

Grondbeginselen

Kwetsbaarheid van jouw blokhut is iets dat jij je vanaf de prille start moet beseffen. Uiteraard staat zo’n gebouwtje het hele jaar buiten, dus moet het tegen een stootje kunnen. Om je hiervan te verzekeren moet je alle onderdelen van het gebouwtje stevig in de beits zetten met een betrouwbare kwast. Zo weet je dat de materialen voor jouw blokhut tegen warmte, kou, hagel, regen en sneeuw zijn opgewassen en dat het nog een hele tijd op jouw erf blijft staan in een perfecte staat.

Dan is de fundering aan de beurt. Zorg dat die helemaal vlak is, een rechthoekige vorm heeft en compleet waterpas wordt aangelegd. Daarna mag je de basis planken aan de vloerbalken monteren. De eerste stappen zijn gezet: jottem!

Fundering voor wanden en deur

Leg de langs- en dwarsdragers in rechte hoeken tegenover elkaar. Zolang de diagonale afstand tussen alle punten meet en de waarden telkens hetzelfde zijn, weet je dat je dat goed hebt gedaan. Zo weet je direct zeker dat de wanden volledig rechtop komen te staan. Stapel de planken en tik ze telkens aan met een stuk montagehout in plaats van een hamer: hiermee beschadig je de onderdelen alleen maar, vooral de groeven ervan.

Verwijder voorzichtig de uitstekende veer van de basisplank op de plek waar je de deur wilt hebben. Die kun je er vervolgens in zetten. Links of rechts? Dat bepaal je zelf.

Wanden, gevel en dakconstructie

Bouw de wanden verder op en controleer telkens of ze nog steeds waterpas zijn. Zet ramen in de daarvoor bedoelde uitsparingen en boor de schroefverbindingen voor om te voorkomen dat je de planken beschadigt.

Plaats de gevelbasis en -punt om zo de dakconstructie voor te bereiden. Daarna zet je de dakgordingen in de uitsparingen die hier speciaal voor bedoeld zijn. Leg daarna de planken erin en schroef ze vast aan de dakgordingen. Leg de planken niet te dicht tegen elkaar, anders trekken ze krom wanneer de temperatuur verandert. Voorzie het raam aan de binnen- en buitenkant van een deklijst om de dakconstructie te voltooien.

Dak, vloer en afvoer

Monteer een druiplijst aan je dakbedekking teneinde regenwater probleemloos af te voeren. Gebruik hoekstukken om de wanden en het dak aan elkaar te koppelen en sluit de tapeinden op elkaar aan om meer stabiliteit te creëren en de blokhut beter tegen wind te beschermen. Daarna kun je de vloerplanken er één voor één in leggen.

Stormen deren jouw dak niet wanneer je het dakspant aan de gordingen verbindt. Voorkom schade door wind en regen aan jouw dakbedekking door een windveer aan je gevel te plaatsen.

Gebruik shingles om je dak af te dichten en spijker ze tot aan de onderste rand vast. Met een tapijt- of stanleymes snijd je eenvoudig de uitsteeksels af.

Likje verf erover – indien nodig – en je bent klaar!