Ventilatiesystemen: welke soorten zijn er?

Of het nu warm of koud is, het ventileren van je huis is belangrijk. Door te ventileren wordt de vervuilde lucht uit je woning vervangen door frisse lucht. Dit voorkomt het ontstaan van schimmels en bacteriën. Door schimmels en bacteriën kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals allergieën, een droge keel of hoofdpijn. Ventileren is belangrijk dus! Maar welke soorten ventilatiesystemen zijn er eigenlijk? In deze blog vertellen we je meer.

Natuurlijke of mechanische ventilatie

Er zijn twee soorten ventilatie, natuurlijke en mechanische. Bij natuurlijke ventilatie komt de lucht je huis binnen via ramen, deuren of andere openingen. Dit is vooral het geval in oudere woningen. Tegenwoordig worden nieuwe huizen steeds vaker gebouwd met een mechanisch ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat het binnenklimaat goed is en dat gezondheidsproblemen worden voorkomen. Mechanische ventilatie bestaat uit één of meerdere ventilatoren die de vervuilde lucht uit je woning afzuigen en vervangen door verse lucht van buiten. Daarnaast heeft een mechanisch ventilatiesysteem ook een afzuigsysteem. Deze verwijdert alle geurtjes en vocht uit je keuken en badkamer, zodat deze ruimtes lekker fris blijven.

Voorbeelden van natuurlijke ventilatie

Er zijn verschillende soorten natuurlijke ventilatiesystemen. Denk bijvoorbeeld aan luchtroosters, ventilatieroosters of kieren in ramen en deuren. Het nadeel van deze natuurlijke ventilatiesystemen is dat je geen of minder controle hebt over hoeveel lucht je huis binnenkomt. Daardoor kan het in de winter snel te koud en in de zomer snel te warm zijn om bijvoorbeeld de ventilatieroosters open te zetten.

Voorbeelden van mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie kies je al snel voor een mechanische ventilatiebox. Deze ventilatieboxen zijn beschikbaar voor veel verschillende doeleinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ventilatiebox speciaal voor je keuken of badkamer. Verder is er de mogelijkheid om een draadloos aangestuurde mechanische ventilatie, of een mechanische ventilatiebox met afstandsbediening aan te schaffen. Zo is er voor elk huis en elke wens een geschikt ventilatiesysteem!

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten