Tips voor het energiezuiniger maken van je huis

Het klimaatprobleem is tegenwoordig een dagelijkse gedachte. Daarom is het belangrijk dat iedereen daar rekening mee houdt. Dat begint bij minder elektriciteit en water gebruiken. Daarnaast helpt het verduurzamen van je huis enorm om de energierekening omlaag te brengen en dat is natuurlijk ook goed voor het klimaat. Verduurzamen klinkt duur en tijdrovend maar wanneer je dat in stappen doet valt het allemaal reuze mee. 

Analyseer je huis voor verbetering 

Vanaf 2015 heeft elk huis een energielabel gekregen. De energie labels gaan van A tot G, A is het energiezuinigst. Door te kijken naar welk energielabel jouw huis heeft kan je bepalen wat er verandert kan worden. Elke letter geeft een andere mate van isolatie, beglazing en verwarming weer. Nieuwbouwhuizen hebben vaak een energielabel A of B maar huizen van voor 1975 zijn amper geïsoleerd. Dus check even welk energielabel jouw huis heeft en wat voor beglazing erin zit. 

Beste stap: isoleren 

Veel woningen zijn nog niet goed geïsoleerd. De beste keuze die je kan maken is beginnen met isoleren, dat helpt verreweg het meeste. Door de te isoleren ga je het ontsnappen van warmte erg goed tegen, die warmte die in je huis blijft hoef je niet te betalen. Om te beginnen, is het handig om dubbel glas te hebben. Daar omheen horen de juiste kozijnen, aluminium kozijnen zijn een enorm goede keuze. Er is weinig onderhoud nodig en ze isoleren nog beter dan houten kozijnen. Als je ook nog aluminium deuren neemt dan zullen de kosten aanzienlijk lagen worden op de energierekening. Zorg er ook voor dat het dak goed geïsoleerd is met goed isolatiemateriaal. 

Kijk naar je energievoorzieningen 

Als je dan toch bezig bent met verbouwen, kan je net zo goed even kijken naar het systeem dat je huis voorziet van energie. Op de Cv-ketel kan al goed bespaard worden. Een nieuwe ketel kan je zo al 15-20% aan energie kosten besparen. Door vloerverwarming hoef je minder te stoken en dan bespaar je ook zo 15% aan energie. Zonnepanelen zijn tegenwoordig veel goedkoper en daarom erg aantrekkelijk om aan te schaffen.  

Kortom, als je even goed kijkt naar je eigen huis en wat dingen aanpast kan je zo 20% minder energie verbruiken. Daar help je je eigen portemonnee natuurlijk goed mee maar ook moeder natuur.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten