Overprikkeld? Volg een retraite!

Je kent het vast wel: je gaat maar door en door en voordat je het weet is er weer een week voorbij. We horen het veel om ons heen: “wat gaat de tijd toch snel he, het is alweer herfst!”. Het wordt ook wel de vloek van de Westerse maatschappij genoemd. Vrijwel iedereen is overprikkeld en heeft het druk. We zijn niet meer gewend om stil te staan bij onze emoties en de dagelijkse prikkels te verwerken. Wist je dat wij in één dag net zoveel prikkels krijgen als dat iemand 100 jaar geleden kreeg in één leven? Dat zijn enorm veel prikkels en onze hersens zijn er eigenlijk niet voor gemaakt om dit te verwerken.

Overprikkeld

Om dit alsnog in enige mate goed te kunnen verwerken is er veel rust nodig. Even geen mobiel, geen laptop, even geen verplichtingen en lekker niksen. Wanneer is de laatste keer geweest dat jij even een weekend niks gedaan hebt? Lekker een lange wandeling gemaakt of een uur gemediteerd hebt. Onze ego wilt het liefst dat we deze dingen niet doen zodat we lekker overprikkeld blijven maar onze geest weet dat dit nodig is. Hoe zet je dan de stap om dit te gaan doen? We zijn verslaafd aan onze telefoon dus deze zomaar wegleggen gaat vaak wat lastig…

Retraites in Nederland

Als je even lekker wilt niksen en ontprikkelen dan is een retraite een geweldig idee! Wat is een retraite vraag je je misschien af? Het woord ‘retraite’ komt van het Engelse ‘to retreat’: jezelf terugtrekken. Je gaat tijdens een retraite een weekend, midweek of week lang naar een prachtige locatie om bijvoorbeeld workshops te volgen en te ontspannen. Vaak worden retraites gegeven op een locatie midden in de natuur zodat we ook onze oorspronkelijke roots met de natuur weer kunnen herontdekken.

Er zijn verschillende soorten retraites maar de meest voorkomende soorten zijn een:

–          Stilte retraite (hierbij ben je een aantal dagen compleet stil. Dit heeft een positief effect op je hersenen en gedachten.

–          Yoga retraite (hier ligt de focus op yoga en je lichaam strechten/ontspannen).

–          Meditatie retraite (de focus ligt hierbij op meditatie en je kan dan ook de nodige uren meditatie verwachten. Dit is heel uitdagend maar zeker bij overspanning en burn-outs kan dit énorm helend zijn).

–          Spirituele retraite (vaak zie je bij spirituele retraites een combinatie van bovenstaande opties).

Ben jij op zoek naar een retraite in Nederland? Bekijk dan het platform van retraites-nederland.nl eens. Dit zijn kwalitatieve retraites die getest zijn door het platform zelf. Heb je vragen over een van de retraites? Dan kan je altijd contact opnemen met het platform.

https://www.retraites-nederland.nl

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten