Tips voor als je gaat samenwonen

Vroeger was het niet gebruikelijk om te gaan samenwonen voordat je getrouwd was. Je bleef doorgaans thuis wonen, trouwde vanuit huis, om na de bruiloft samen te gaan wonen. Tegenwoordig is het helemaal niet meer vanzelfsprekend dat er überhaupt getrouwd gaat worden. Veel stellen kiezen er bewust voor om niet te trouwen. Ook al wil je wel trouwen maar is die prinsessentrouwjurk nog lang niet in zicht, dan kan je alsnog wel gaan samenwonen. Er wordt juist aangeraden om eerst te gaan samenwonen voordat je gaat trouwen, want met het samenwonen leer je elkaar pas echt goed kennen. Welke tips kan je gebruiken als je op het punt staat om samen te gaan wonen met jouw geliefde?

Praat over financiën

Bij het kopen of huren van een huis komt veel financiële verantwoordelijkheid kijken. Je wil immers geen schulden opbouwen. Als je eerst alleen woonde, was het logisch dat jij voor jouw eigen huur betaalt, en je partner zijn eigen huur. Nu moeten jullie beiden betalen voor hetzelfde huis. Het is verstandig om van te voren duidelijke afspraken te maken over wat de verdeling gaat zijn van de financiën. Wie betaalt wat? Nemen jullie een gezamenlijke rekening? Betaalt de een de vaste lasten en de ander de boodschappen? Alles is mogelijk. Doe vooral wat voor jullie goed werkt, maar wees er wel duidelijk over naar elkaar toe. 

Spreek verwachtingen uit

Waarschijnlijk hebben jullie allebei wel een duidelijk beeld over hoe jullie leven eruit zal komen te zien als jullie samenwonen, maar toch is het belangrijk om de verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Je hebt immers geen eigen huis meer om naartoe te vluchten als het je eventjes te veel wordt. Als jij verwacht dat jullie elke zaterdagavond gezellig een avond met jullie tweeën hebben en je partner wil juist elke zaterdagavond met zijn vrienden zijn, kan dat onenigheid opleveren. Ook over de taken van het huishouden kunnen meningsverschillen ontstaan. Als jullie dit van te voren duidelijk uitspreken naar elkaar en ook tijdens het samenwonen goed met elkaar blijven praten, kan er weinig mis gaan.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten