Sint-Bernard: ontdek dit lieve huisdier

De Sint-Bernard komt uit de Zwitserse Alpen, met name van de Grote Berg van Sint-Bernhard op 2469 meter boven zeeniveau. Dit heiligdom werd gesticht door monniken in de 11e eeuw, ontworpen als een oase van rust voor reizigers en pelgrims die er doorheen kwamen. Daar werden grote berghonden gefokt, die het klooster bewaakten en hielpen bij het zoeken en redden van wandelaars die verdwaald waren in de sneeuw.

Nationale hond van Zwitserland 

Er zijn enkele publicaties uit de zeventiende en achttiende eeuw die deze heldendaden vertellen en hoe deze grote en sterke honden in die tijd vele levens hebben gered. In 1884 werd de eerste Club van dit ras opgericht, die de honden verzamelde die gecatalogiseerd waren met de kenmerken van de Sint-Bernard. Drie jaar later werd het officieel erkend als een Zwitsers ras. Sinds de 19e eeuw is de Sint-Bernard het bekendste ras van de berghond. In Zwitserland staat het bekend als de nationale hond van het land. 

Sint Bernard: een hond met een buitengewoon reukvermogen

Sint-Bernardhonden zijn erg volgzaam, gehoorzaam, geduldig en gemakkelijk te trainen. Ze hebben over het algemeen een zeer goede relatie met kinderen en zijn erg loyaal aan hun gezin. Het is ook een beschermende hond vanwege zijn verleden als waakhond, dus het is niet verwonderlijk om ze lange tijd over zijn territorium te zien zwerven. Het is een hond met een buitengewoon reuk- en gehoorvermogen, zozeer zelfs dat er wordt gezegd dat ze stormen of lawines kunnen detecteren voordat ze zich voordoen. Op Sint Bernard Wereld kan je hier verder over lezen.

Fysieke kenmerken van de Sint-Bernard 

  • Kleine Sint-Bernards zijn nogal traag bewegende reuzenhonden met een lage, diepe bast. Vanwege hun grootte hebben ze voldoende ruimte nodig om te lopen en hun grote benen te oefenen.
  • De kop is sterk, breed en rond, met een voorhoofd dat abrupt afdaalt naar de snuit.
  • De oren zijn hoog aangezet, met een hoog ontwikkelde oorschelp, middelgroot, hangend en dicht bij de wangen.
  • Het lichaam is gespierd, robuust en volumineus.
  • De staart is breed en sterk, lang en zwaar.
  • De kleur is wit met bruine of roodachtige vlekken.
  • Er zijn twee soorten Sint-Bernards die variëren, afhankelijk van hun vacht. Degenen met kort haar hebben een dichte en gladde vacht dicht bij het lichaam. Aan de andere kant hebben degenen met lang haar ook steil haar, maar enigszins golvend en met een overvloedige interne pluis. 

Dagelijkse hoeveelheid voedsel voor een Sint-Bernard

De hoeveelheid voedsel die een Sint-Bernardus per dag moet eten is geen uniekcijfer, aangezien het van verschillende factoren zal afhangen. De eerste is het dieet dat je kiest, omdat er opties zijn zoals voer, nat, gedehydrateerd of zelfgemaakt voedsel. Hondenvoer moet in ieder geval dierlijke eiwitten als eerste ingrediënten bevatten. In commerciële diëten is het beter dat het afkomstig is van gedroogd vlees, omdat het aangegeven percentage het percentage is dat in de uiteindelijke samenstelling voorkomt. Bij honden van deze grootte is voer meestal de meest gebruikte optie. Elke fabrikant zal een hoeveelheid aanbevelen op basis van het gewicht of de activiteit van de hond. Je kunt het als referentie nemen, maar als de hond dik of dun wordt, zal je de hoeveelheid moeten aanpassen. Het is belangrijk om de ideale portie te vinden om overgewicht te voorkomen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten