Shar-Pei is een hondje van Aziatische afkomst

De Shar Pei is een hond van Aziatische afkomst. Vermoedelijk werd hij geboren in de Zuid-Chinese Zee tijdens de Hang-dynastie. Zijn voorouders zijn de Tibetaanse Mastiff en de Chow Chow. Hij wordt beschouwd als een van de oudste Chinese rassen die er bestaan en sommigen speculeren dat dit ras dateert uit 200 vóór Christus.

De oorsprong van de Shar-Pei 

Voor een groot deel van zijn bestaan werd hij voornamelijk gebruikt als waakhond, vechthond, jachthond en als herdershond, omdat het een zeer intelligente hond is. In de twintigste eeuw verloor de Shar-Pei aan populariteit, mogelijk als gevolg van oorlogen en hongersnood die het land bedreigden. Ten slotte verordende de staat in 1940 dat honden als een luxe werden beschouwd en dat ze als voedsel moesten worden gebruikt om de hongerige bevolking te onderhouden. Dat was het begin van Yulin, het controversiële hondenvleesfestival dat in de jaren negentig populair werd. Het ras werd gered dankzij een kleine groep mensen die besloot om de Shar Peiin 1960 naar andere landen te exporteren, waarbij de Verenigde Staten het land werd waar de meeste exemplaren vandaan kwamen. Op Shar-Pei Wereld kan je hier verder over lezen.

Belangrijke kenmerken van de Shar-Pei 

Dit is een middelgrote, compacte en robuuste hond. Hij meet ongeveer 44 – 51 centimeter tot de schoft, een grootte die kan variëren afhankelijk van het geslacht: mannetjes zijn meestal groter dan vrouwtjes. Het gewicht is ongeveer 18-30 kilogram. Zijn bekendste fysieke kenmerk is de vorm van zijn huid, vol rimpels en enigszins vettig, iets waar hij in zijn tijd als vechthond veel profijt van had. Andere kenmerken zijn de kleine oren, donkere ogen in een ronde staart. Daarnaast zijn er Shar-Pei’s in alle kleuren: blauw, grijs, wit, blauw of crème.

Gezondheidsproblemen van een Shar-Pei

  • De Shar-Pei heeft een korte neusgang en veel rimpels in de neus, hij is vatbaar voor hypoxie na inspanning en voor snurken tijdens het slapen.
  • Ze hebben extreem kleine oren in gehoorgangen. Hierdoor zijn ze zeer vatbaar voor oorinfecties die leiden tot slechthorendheid.
  • Oorinfecties zijn een constante zorg. Maak ze daarom altijd schoon.
  • De Shar-Pei is bekend met verschillende oogproblemen.

Voordelen van een Shar-Pei

  • Hij eet niet zo veel: zijn eetlust niet zo geweldig en als je dit type hond bezit, kun je een beetje besparen op voedselkosten.
  • Hij is loyaal: de langharige Shar-Pei zal aandachtig zijn voor vreemden, hij heeft een loyaal hart voor zijn eigenaar en dit type hond zal altijd voor zijn gezin zorgen.
  • Hij is niet zo actief: als je iemand bent die soms last heeft van blaffen of een overdreven actieve hond, dan kan dit een prima hond voor je zijn. Hij is niet veeleisend en blaft niet zoveel als andere honden.

Nadelen van een Shar-Pei

  • De Shar-Pei heeft een sterkere lichaamsgeur, omdat hij veel rimpels op zijn lichaam heeft. Vuil gaat er gemakkelijk tussen zitten als hij niet vaak wordt schoongemaakt. Het zal verloop van tijd een eigenaardige geur hebben. In als je je hond lang niet verzorgt, dan kan dit leiden tot huidproblemen.
  • De Shar-Pei kan niet zo goed overweg met andere dieren. Dit kan leiden tot mogelijke agressie. Veel Chinese Shar-Pei’s zijn dominant en agressief tegenover andere honden, vooral van hetzelfde geslacht. Velen hebben een sterk instinct om vluchtende katten en andere wezens te achtervolgen en te vangen. Dit is geen goed ras voor het fokken van vee.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten