Rhodesian Ridgeback

De Rhodesian Ridgeback kan met de juiste training en zorg een geweldige metgezel zijn. Hij is in Afrika ontwikkeld voor de jacht op groot wild. De rasnaam beschrijft de smalle, langs de ruggengraat lopende haarkam. Deze kam groeit in de tegenovergestelde richting van de rest van de vacht.

Behoeften van de Rhodesian Ridgeback

Deze honden worden behoorlijk groot: een volwassen exemplaar weegt tussen 70 en 85 pond. Hoewel ze over het algemeen goed zijn voor kinderen, kunnen ze door hun grootte gevaarlijk zijn als ze in de buurt zijn van jonge kinderen of oudere mensen, omdat ze hen omver kunnen werpen. Deze energieke honden zijn een uitstekend gezelschap voor oudere kinderen en jong-volwassenen. Een Ridgeback wil graag deel zijn van het gezin en je vindt hem dan ook vaak aan hun zijde op de bank of bij hun voeten. Ze zijn echter afstandelijker met vreemden.

Beschermingsbehoeften van de Ridgeback

Een Rhodesian Ridgeback is zeer zelfstandige hond, behept met een sterke prooidrift. Daardoor is het iets moeilijker om hem te trainen dan het geval is bij andere rassen. Een veilige plek in een omheinde tuin is ideaal voor je Rhodesian Ridgeback, want daarin kan hij naar hartenlust rennen en spelen. Houd er wel rekening mee dat hij zo ontzettend veel van graven houdt, dat hij je tuin kan verwoesten. Zorg ervoor dat je omheining of andersoortige barrière een hoogte heeft van minstens 1,80 meter. Zo voorkom je dat je trouwe viervoeter naderende kleine dieren achtervolgt. Niets houdt deze hond namelijk tegen als hij een konijn of de buurvrouw’s kat in het oog krijgt. Het wordt gevaarlijk voor hem als hij zich tijdens de achtervolging in het verkeer begeeft, maar kan ook gemakkelijk verdwalen. Als je niet voor een grote omheinde tuin kunt zorgen, overweeg dan om tijdens het sporten je hond enkele keren per week mee te nemen. De Ridgeback is het liefst bij jou in huis, maar als je mocht besluiten hem buiten te laten, zorg dan voor een goede beschutting tegen de zomerse hitte en de winterse kou. 

Training van de Rhodesian Ridgeback als gezinshond

Dat een Rhodesian Ridgebacks zonder aanleiding blaft, komt zelden voor. Deze relatieve rust is een echte pré in de stad of bij naaste buren. Je Ridgeback blaft wel als hij vreemden ziet en waarschuwt je voor potentiële indringers. Ridgebacks zijn extreem intelligent en hebben zelfs een basis gehoorzaamheidstraining nodig. Met training kunnen ze showhonden, jachtgehoorzaamheidspartners of liefhebbende metgezellen worden. Zonder de juiste training kan de Ridgeback echter destructief en veeleisend zijn. Op Rhodesian Ridgeback Wereld kan je hier verder over lezen.

Wetenswaardigheden over de Rhodesian Ridgeback

  • Deze hond is loyaal, onafhankelijk, intelligent en enigszins afstandelijk naar vreemden, maar hij is niet agressief. Zijn temperament is stabiel en hij negeert liever dan dat hij een uitdaging aangaat. Hij zal vanaf een puppy moeten worden afgericht en daarom is hij geen goede optie om het gezelschapsdier te zijn van een onervaren persoon of nieuwkomer. Zijn karakter is sterk en hij houdt ervan zijn familie te beschermen.
  • Het is belangrijk dat je hem leert socialiseren om gedragsproblemen te voorkomen, zoals bij elk ander ras kan gebeuren. Hij is geduldig met kinderen, maar het is vanwege zijn kracht en grootte belangrijk dat je alert bent als hij met ze speelt.
  • Deze hond heeft jachtinstincten en kan daarom meestal niet overweg met andere kleine dieren. Als pup is hij zeer actief en uitbundig, maar eenmaal volwassen wordt hij een zeer rustige hond.

Rhodesian Ridgeback curiositeiten

  • Ridgeback betekent dorsale kam.
  • Momenteel staat de Rhodesian Ridgeback op de 54e plaats in populariteit van de 155 rassen en variëteiten die door de AKC worden erkend.
  • De Ridgeback is erg populair in Zuid-Afrika.
  • Mannetjes zijn vaak agressief tegenover andere mannetjes, vooral als ze niet gecastreerd zijn.
  • Deze honden waren zeer effectief tegen leeuwen en daarom worden ze ook wel ‘The African Lion Hunter’ genoemd.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten