Plexiglas als vervanging van glas

VL wonen

Plexiglas is een veelzijdig product dat je veel tegenkomt in onder andere de bouw. Het is ook wel bekend onder de naam Perspex of Nudec. Je hebt er vast weleens van gehoord en gezien. Plexiglas vind je namelijk in etalages van winkels, als lichtkoepel in een woning en het wordt zelfs gebruikt om geluid van verkeer te dempen. Plexiglas heeft ontzettend veel toepassingen, maar het heeft meer voordelen.

 

Flexibiliteit als groot voordeel

Hoe Plexiglas wordt gemaakt is een vrij scheikundig verhaal, maar het komt erop neer dat door een aantal stoffen samen te voegen en te verhitten, je uiteindelijk plexiglas krijgt. Het materiaal kan verschillen in flexibiliteit. Het is afhankelijk van je doel welk soort plexiglas je nodig hebt. Je kunt je hierin dan ook het beste laten adviseren, zodat je de juiste plaat koopt. Die verschillen in flexibiliteit zorgen er voor dat plexiglas voor verschillende doeleinden te gebruiken is.

 

De voordelen ten opzichte van glas

Daarnaast is plexiglas erg sterk. Het is steviger dan glas, waardoor het een goede vervanger is. Glas is duurder en kan ook veel stukken breken, in tegenstelling tot plexiglas. Plexiglas is lichter dan glas en het is daarnaast materiaal dat je direct kunt kopen en meenemen. Glas kun je vaak alleen op bestelling krijgen en het op maat maken is veel duurder.

 

In allerlei vormen en maten

Er zijn nog meer voordelen van plexiglas. Het kan goed tegen wisselingen in temperatuur en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Plexiglas laat zich goed bewerken. Je kunt het in allerlei vormen zagen en er kan in geboord worden. Je kunt het aan andere materialen vastlijmen, je kunt het laseren en teksten in graveren. En je kunt het verhitten, waarna ja het in allerlei vormen kunt buigen.

 

Bewerken van Plexiglas

Het bewerken van glas kun je, wanneer je een beetje handig bent, vaak zelf. Je kunt simpele vormen, zoals een vierkant, met een gewone zaag uitzagen. Wil je een ronde vorm, dan kun je dit beter laten doen. Met een laser krijg je namelijk een veel mooiere vorm. Een bewerking kan ook plaatsvinden door de plaat te buigen. Dit kan met een hittedraad of in een oven en de vormen die gemaakt kunnen worden zijn eindeloos.

 

Koop jouw Plexiglas bij Van Viegen

Plexiglas kun je onder andere kopen van Van Viegen. Hier hebben ze een breed assortiment, van verschillende diktes, maar de plaat wordt ook voor je op maat gemaakt.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten