VL Wonen
Image default
Wonen

Moet printen nu echt zo duur zijn?

Schrik je ook telkens weer als je je cartridges of toners bij de kassa afrekent? Dat is niet zo gek, want er wordt wel eens gezegd dat inkt een van de duurste vloeistoffen op aarde is. Vraag jij je wel eens af of het niet goedkoper kan? Nou dat kan het zeker! Als je benieuwd bent hoe, lees dan snel verder!

Enkele simpele tips om te besparen op je printkosten

Laten we eens beginnen bij enkele simpele tips. Waarschijnlijk zijn dit open deuren voor je, maar we moeten het toch maar even genoemd hebben. 

  • Probeer altijd in zwart-wit te printen, aangezien zwart-wit inkt goedkoper is dan kleuren inkt; 

  • Door dubbelzijdig te printen, bespaar je nog wat op je papier kosten; 

  • Koop huismerk inkt in plaats van originele inkt;

  • Print gewoon eens wat minder.

Sorry voor deze laatste tip, aangezien dit een hele grote open deur lijkt, maar we zien gewoon nog zoveel mensen zo verschrikkelijk veel onzin printen, dat we deze tip ook wilden uitlichten. 

Niet zo voor de hand liggende tips om op je printkosten te besparen

Maar er is meer! Ook je tekstverwerker geeft nog de mogelijkheid om enkele instellingen aan te passen, waardoor je nog kunt besparen op je inkt. 

Lettertype

Allereerst kent je tekstverwerker verschillende soorten lettertypes. Het ene lettertype verbruikt meer inkt dan het andere. Mocht jouw tekstverwerker Garamond aanbieden, dan raden we je aan om dit lettertype te gebruiken, wanneer je een printje moet maken. Het schijnt namelijk dat dit lettertype weinig inkt verbruikt. 

Er zijn ook zelfs commerciële lettertypes op de markt gebracht die speciaal zijn ontwikkeld om inkt te besparen. Ecofont is zo’n lettertype. Zij beloven dat je met hun lettertype zo’n 50% bespaart. Je moet hier wel een licentie voor aanschaffen, dus dit is wel meer bedoeld voor de echte grootverbruikers. 

Print kwaliteit

Dan is er nog een trucje! Namelijk de kwaliteit van je printje naar beneden te stellen. Hiervoor ga je naar de afdrukopties van je tekstverwerker. In Word heet dit “conceptkwaliteit gebruiken”. Als je dit vinkje en op “oke” klikt, print je vanaf dat moment in conceptkwaliteit. Dat betekent niets anders dan dat je printje van lagere kwaliteit is. Dit betekent ook automatisch dat je minder inkt verbruikt.

Gerelateerde artikelen

Geef je huid de aandacht die het verdient

De dag van de bezichtiging: hier moet u op letten

Etiquette tafel dekken