Marjanka Jonkers Sluit Zich Aan Bij Modern Dutch Art

De schilderijen van Marjanka Jonkers zijn sinds vandaag beschikbaar bij de online galerie ModernDutchArt.com

Marjanka Jonkers (Den Haag, 1975) studeerde, na de Modeacademie Montaigne (AMFI), af aan de Universiteit van Amsterdam in Kunstgeschiedenis en Archeologie.

Zij woont in Bergen (nh), een kunstenaarsdorp aan de Nederlandse kust. In deze omgeving is het dagelijkse leven met de natuur een grote inspiratiebron voor haar werk.

Marjanka maakt voornamelijk schilderijen in mixed media van gemanipuleerde stoffen, diverse verfsoorten; olie, acryl, alkyd, epoxy hars en poederpigmenten.

Zij werkt vanuit haar gevoel, maar heeft zichzelf grenzen opgelegd waarbinnen ze vrij kan zijn om te werken. In haar werk gaat ze een samenwerking aan met de invloeden van de natuur. Zij laat materialen zoals stof door de natuur manipuleren en werkt daarop verder; door roest, door poederpigmenten van steen en aarde, verweerd door regen en water, door de zon uitgebleekt of door de zon geprint. De stoffen worden in verschillende landen, waaronder Nederland en Italië, bewerkt, waardoor de kracht van de natuur verschillende resultaten oplevert.

Het creatieve proces houdt balans tussen het onvoorspelbare wat de natuur geeft en de menselijke, bewuste, precieze keuzes die daarop volgen; 

Soms fascineert de overvloed van een bloemenzee, soms de afwezigheid door droogte of kou. De zee en de getijden, zonsondergangen, watervallen. 

De markeringen, de resten, sedimenten en herinneringen van tijd. Plekken, ruimtes, maar ook bijzondere ontmoetingen, die een bepaalde vorm van geluk teweegbrengen, waardoor alles samenkomt in gedachten en beeld.

Een werk is voor Marjanka geslaagd, wanneer alle elementen van gevoel, beleving, ervaring en waarneming er in zitten en de materialen op een interessante manier samenkomen in een evenwichtige compositie. Wanneer de kijker dit ook kan ervaren, is de cirkel van het proces rond. 

Marjanka exposeert zowel in groeps- als solo exposities in openbare ruimtes en haar werk wordt aangekocht voor privé collecties.

Bekijk haar schilderijen op ModernDutchArt.com

 

 

Over Modern Dutch Art

Modern Dutch Art is een online galerie die is ontstaan uit liefde voor moderne kunst. Eigenaar Stefan Koopman is al jaren een kunstliefhebber, maar wilde kunst een grotere plek in zijn leven geven. Daarom startte hij een online omgeving waar hij kunstenaars van moderne werken en kunstliefhebbers bij elkaar brengt. Hieronder lees je over zijn filosofie en drijfveren.  

Een kunstwerk moet voor zich spreken

‘Een kunstenaar probeert met kunst een emotie of essentie uit te drukken of daartoe te komen. In de meeste kunstwerken die je ziet ligt een heel leven vervat. Het is vaak het resultaat van een zoektocht; een lange weg die je niet ziet maar wel voelt. Het beeld is voor mij het uitgangspunt: dat moet je raken. Kleurvlakken, structuren en lijnen kunnen los van elkaar of juist in combinatie van alles teweegbrengen bij iemand.  

 

‘Met beelden ontstaat een emotie of denkrichting’  

 

Kunst om de wereld te begrijpen

Door kunst te bekijken, zelf kunst te maken en met anderen te praten over kunst ga ik mezelf en de wereld beter begrijpen. Je vindt het in de tao maar ook bij Mondriaan: alles is met elkaar verbonden. De hele wereld is een organisme, maar we zijn vaak niet in staat om dat te zien. Door kunst kunnen we de wereld vaak beter ervaren. Dat komt omdat de kunstenaar een emotie aan die wereld koppelt, met vorm, kleur, textuur, of bijvoorbeeld muziek. Hij vertaalt als het ware zijn of haar eigen emotie in elementen die raken aan de zintuigen van anderen. 

Wat Modern Dutch Art brengt

Was kunst eerst alleen een interesse, inmiddels geven de contacten met kunstenaars en kunstkopers mijn leven nog meer betekenis. Modern Dutch Art brengt veel mooie ontmoetingen. Het is boeiend om van gedachten te wisselen en om te ontdekken hoe kunstenaars denken en werken. Ik vind het ook bijzonder om samen met een kunstenaar zijn of haar werk bij mensen thuis af te leveren en op te hangen. Ook dat levert boeiende gesprekken op. Ik zie verder tot mijn vreugde dat sommige aangesloten kunstenaars elkaar weten te vinden en elkaar inspireren.  

 

 

https://www.moderndutchart.com

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten