Maak jouw eigen kerstkrans met natuurlijke materialen

VL wonen

Houd jij ook zo van de kerstperiode en de prachtige decoraties die daarbij horen? Dan is het zelf maken van een kerstkrans misschien wel iets voor jou. Je hoeft er niet veel ervaring voor te hebben en je kunt met weinig materialen iets heel moois maken. 

Welke materialen heb je nodig om zelf een kerstkrans te maken?

Een kunstkrans is natuurlijk mooi, maar een krans gemaakt van echte materialen oogt nog veel frisser en, uiteraard, echter dan een kunstexemplaar. Wil je zelf aan de slag, dan heb je deze materialen nodig:

 

  • Metalen of strooien ronde basiskrans (je kunt ook een piepschuim ring gebruiken)

  • Heel veel dennentakken (los te koop of te vinden in het bos)

  • Andere takken zoals coniferentakken, lauriertakken, eucalyptustakken)

  • Bessentakken (rood, goud, of een andere favoriete kleur)

  • Losse decoratie die je wilt toevoegen aan je krans (bijvoorbeeld strikken, kerstballen, bloemen, kaneelstokjes, dennenappels etc.)

  • Gekleurd metaaldraad (groen, zwart of brons)

  • Kniptang en schaar

 

Je vindt deze materialen bij Warentuin. Bepaalde materialen zoals verschillende groene takken kun je ook in je tuin vinden, mits je deze goed onderhouden hebt. Heb je niet zo veel groen in je tuin, dan kun je takken en dergelijke uiteraard ook bij tuincentra kopen.

Stap voor stap een krans maken

 

Stap 1: Leg al je materialen in gescheiden stapels klaar. Dit scheelt een hoop in de voorbereidingstijd. Leg je basis voor de krans klaar op tafel en leg de dennentakken klaar. Je kunt van tevoren kleine bosjes samenstellen van dennentak gecombineerd met de andere groene takken, of je kunt alleen de dennetak gebruiken en de andere groene takken later toevoegen. Knip de takken korter af als ze te groot zijn.

 

Stap 2: Pak het gekleurde metaaldraad en wikkel deze drie keer om de bovenkant van de kerstkrans heen. Dit is je begin. Vanaf hier knip je de metaaldraad ook niet meer af, tot je klaar bent. 

 

Stap 3: Neem een klein bosje dennentak en leg of steek deze met de takken tegen de richting van de klok in op je basiskrans. wikkel vervolgens het gekleurde metaal drie keer strak om het bosje heen. Hierdoor blijven de takken goed op hun plaats zitten.

 

Stap 4: Herhaal stap 3 en leg steeds over het uiteinde van het laatste bosje een klein stapeltje dennentakken tot de hele bos gevuld is. Wikkel om iedere tak drie keer het metaaldraad om de takken op hun plaats te houden. Het laatste bosje kun je eventueel met de klok mee vastmaken om het een mooi sluitend geheel te maken. Wikkel vervolgens nogmaals drie keer het metaaldraad om het laatste bosje heen, zodat alle takken goed op hun plek blijven zitten.

 

Stap 5: Voeg hierna de decoratiematerialen zoals dennenappels, sterren, strikken, kerstballen of bloemen toe en gebruik weer het metaaldraad om deze te bevestigen aan de krans. Verdeel dit gelijkmatig over de kerstkrans heen.

 

Stap 6: Gebruik een lint of een kranshanger om jouw kerstkrans op te kunnen hangen aan je voordeur. Klaar is jouw eigen kerstkrans! Je kunt nu elke dag als je thuiskomt genieten van jouw zelfgemaakte krans. 

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten