Lees hier over alle soorten en maten railverlichting

Railverlichting is een type verlichting die je vaak aantreft binnen bijvoorbeeld etalages of showrooms. Maar ook als woningverlichting is het erg mooi. Zoals de naam zelf al verklapt is het een type verlichting wat je ophangt aan een rails.

Railverlichting bestaat uit een rails die wordt bevestigd aan het plafond, in deze rails kan je vervolgens spotjes bevestigen. Je hebt dus geen gedoe meer met het inbouwen van verlichting.

Je kiest simpelweg zelf waar de verlichting zich binnen de ruimte moet bevinden, hangt aan de hand van dit plan de rails op en bevestigd vervolgens de spotjes. Ideaal dus wanneer je op een simpele manier veel vrijheid wil binnen je mogelijkheid tot verlichting. Dit is vooral ideaal voor uitbaters van retail winkels. De inrichting van winkels zoals supermarkten of kledingzaken is vaak aan veel verandering onderhevig. Het is dan erg fijn als je de verlichting hier flexibel op aan kunt passen.

Door het flexibele karakter van de rails is dit ook het geval, verplaats je verlichting eenvoudig naar de locatie waar jij het nodig hebt. Nu je op de hoogte bent wat railverlichting nu precies is kunnen we ingaan op de verschillende soorten. Gelukkig zijn dit er maar twee, op deze manier kunnen we een goed overzicht geven van beide.

1-fase railverlichting

Wanneer er wordt gesproken over railverlichting is er keuze uit twee verschillende soorten. Namelijk 1-fase railverlichting en 3-fase railverlichting. In deze alinea zullen we ingaan op de 1-fase railverlichting. Het gebruik van de term 1-fase komt van de fasedraad in een elektriciteitskabel.

Samen met de nuldraad zorgt het ervoor dat er een gesloten circuit gevormd wordt waar de stroom vrij kan lopen. Bij een 1-fase railverlichting wordt de fasedraad verbonden met de nuldraad. Simpel gezegd vormen de spots in de rail samen één gesloten circuit. Dit houdt dus in dat wanneer je stroom laat lopen alle spots samen aan- en uit gaan. Je hebt bij een 1-fase railverlichting dus niet de mogelijkheid de verschillende spots apart te bedienen.

1-Fase railverlichting wordt meestal geleverd inclusief een voedingsblok en een eind- of afsluitkap.

Indien dit niet het geval is kun je deze accessoires vaak gemakkelijk en voordelig bijbestellen.

Verder wordt er soms een koppelstuk bij de rails geleverd, hierdoor wordt het mogelijk de stukken rails te verlengen of eventueel in te korten. Naast al deze zaken is het belangrijk om te weten dat 1-fase rails vrijwel altijd werkt op 230 volt. Je kunt deze dus vrijwel altijd simpel aansluiten op netspanning.

3-fase railverlichting

Indien je als ondernemer graag geniet van maximale flexibiliteit qua verlichting is het aan te raden te kiezen voor 3-fase railverlichting. Zoals de naam zelf al verklapt gaat het hier niet om één enkele fasedraad zoals bij 1-fase railverlichting maar om 3 fasedraden. Deze worden alle gekoppeld met de nuldraad wat ervoor zorgt dat er drie opzichzelfstaande circuits worden gevormd.

Simpel gezegd betekent dit dus dat je in staat bent alle drie de spots in de rails onafhankelijk van elkaar te bedienen. Dit natuurlijk ideaal voor maximale flexibiliteit voor etalage of showroom verlichting.

Jij bepaalt namelijk welke verlichting waar brandt, je bent niet alleen erg flexibel maar bespaart hiermee ook nog eens energie. Het is namelijk niet meer nodig om alle spots tegelijkertijd te laten branden. Naast het onafhankelijk bedienen van de spots is het ook mogelijk om ze te dimmen.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van drie circuits is het mogelijk om op elke een dimmer aan te sluiten. Op deze manier kan je gemakkelijk alle lampen onafhankelijk van elkaar dimmen.

Net zoals de 1-fase railverlichting werkt ook de 3-fase railverlichting met een netspanning van 230 volt. Je kunt het systeem dus gemakkelijk overal aansluiten waar gebruik wordt gemaakt van de standaard netspanning. Ook indien dit niet het geval is kun je er gebruik van maken. Installeer simpelweg een spanningsadapter tussen de rails en de spanningsbron. Deze zorgt ervoor dat de spanning aangepast wordt aan de capaciteit van de rails. Natuurlijk werkt dit enkel omlaag. Dat wil zeggen dat je met een te lage spanning niet in staat bent je spots te verlichten.

Om alle bovenstaande zaken overzichtelijk te krijgen hebben wij de volgende punten geformuleerd. Aan de hand hiervan kan je gemakkelijk een keuze maken tussen de soorten verlichting.

–          Maak een keuze tussen een 1-fase of 3-fase rail, afhankelijk van jouw behoefte aan flexibiliteit op het gebied van verlichting.

–          Vervolgens maak je een keuze uit de verschillende beschikbare armaturen. Houd er echter goed rekening mee dat niet iedere armatuur inclusief verlichting is. Kijk dus altijd goed of de lichtbron erbij in zit of niet. Op deze manier kom je niet voor onvoorziene kosten te staan omdat je ervan uitging dat de lichtbron bijgevoegd was.

–          Denk goed na over je aansluitpunt op een spanningsbron. Kijk voordat je een plan gaat maken over de plaatsing van de rails eerst naar de mogelijkheden i.c.m. de spanningsbron. Je wilt straks immers niet een verlengsnoer te hoeven leggen om je 3-fase rails van stroom te voorzien.

–          Hoe bevestig je de rails? Bevestig je deze direct aan het plafond of laat je deze hangen aan een stang of kabel. De keuze is erg groot, denk er alleen van tevoren goed over na.

Wij hopen dat jij na het lezen van dit artikel goed geïnformeerd bent over wat railverlichting nu precies is, welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf. Op deze manier hopen wij dat jou bij het aanschaffen een hoop problemen en kosten bespaard blijven.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten