Kwaliteitspellets

VL wonen

Pelleteren is een speciale manier van persen en zeer efficiënt om biomassa om te zetten in brandstof. Pellets zijn een vorm van biomassa; houtafval in natuurlijke staat zonder toevoegingen. Het zijn kleine houtkorrels die uit schoon zaagsel zijn geperst en als brandstof kunnen dienen voor uw pellet kachel. Houtpellets zijn een schoner, gemakkelijker en kostenefficiënter alternatief voor gewoon brandhout.

 

Pellets worden al tientallen jaren zowel door huishoudens als bedrijven zoals elektriciteitscentrales gebruikt om stroom en warmte op te wekken. Houtpellets stoken wordt gezien als de meest economische en energiebesparende manier om de CO2-uitstoot te verminderen. Het bio-energie product wordt daarom wereldwijd ook alsmaar populairder. Er wordt jaarlijks wereldwijd al meer dan 12 miljoen ton pellets geproduceerd.

 

Houtpellets stoken is ideaal voor uw huis of kantoor aan huis. U hoeft niet bang te zijn mis te grijpen, Top Pellets heeft een ruime voorraad pellets. Doordat wij deze op eigen terrein opslaan, kunnen wij de prijzen bovendien laag houden. Top Pellets zijn van een uitstekende kwaliteit, geen spaanplaat, MDF, spijkers of nietjes en geen toevoegingen. We gebruiken de juiste grondstoffen die aan de normen voor certificering voldoen. Onze pellets worden regelmatig gekeurd dus u bent verzekerd van een constante kwaliteit.

Hardhout pellets of zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout is dat hardhout van loofbomen komt en zachthout van naaldbomen, zoals de lariks en grove den (grenen). Loofbomen, zoals de beuk en es, groeien langzaam waardoor een compacte, duurzame houtsoort ontstaat die eveneens langzaam brandt en minder vocht bevat. Hout van naaldbomen bevat vaak hars en brandt sneller op. Het verschil zit hem ook in de celstructuur. Zachthout heeft geen houtvaten maar tracheïden voor het transport van water. Binnen hardhout en zachthout is echter ook nog veel variatie in hardheid, want ook sommige naaldhoutsoorten zijn hard en zeer duurzaam.

Kiezen voor pellets van zachthout of hardhout?

Of u voor pellets van hardhout of zachthout gaat, is een persoonlijke keuze waarbij u een aantal feiten mee kunt laten wegen. Stookt u weinig of brandt uw openhaard maar kort, of is het niet heel koud, dan is hardhout fijner. Het is namelijk gemakkelijker aan te krijgen en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet eerst goed op temperatuur komen waarna de warmte zich geleidelijk aan verspreidt. Pellets van hardhout zijn vaak goedkoper. Hoe de pellet gemaakt is, is vaak belangrijker dan van welke houtsoort. Dat bepaalt de hoeveelheid as en het vochtigheidspercentage. Met een vochtigheidspercentage van ongeveer 10% brandt het hout beter en stoot het minder CO2 uit.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten