De juiste vloer kiezen

VL wonen

Met vloerbedekking in woningen is er genoeg te kiezen. Een kleine opsomming van gangbare vloerbedekking:

  • Parketvloer of anders een houten vloer
  • Plavuizen of tegels
  • Laminaat van MDF of PVC
  • Linoleum, marmoleum, vinyl of PVC
  • Tapijt

Tot zover de gangbare vloeren. Zoiets als een gietvloer heeft nog niet die doorstart gemaakt. Opvallend is dat u in veel huizen hout of een houtlook op de vloer aantreft. Als de vloer dan ook nog mooi is afgewerkt met een plint, dan is het helemaal af.

Duurzaam en degelijk

Niet alle materialen zijn even duurzaam. Dit kan een belangrijke doorslag zijn in de beslissing. Het hangt af van de belasting, maar laminaat van MDF is met een jaar of tien aardig op. Misschien is het maar zes jaar mooi, dan gaat het zichtbaar achteruit, en moet de laminaatvloer na tien jaar compleet vervangen worden. Terwijl een echte parketvloer na tien jaar pas mooi begint te worden omdat de vloer gaat leven. Als bij een parketvloer echt de laklaag weg is, dat kan zo vijftien jaar duren, dan schuurt u de vloer op en voorziet u de vloer van een nieuwe laag parketlak. Dan kan het er weer vijftien jaar tegenaan. De andere soorten vloerbedekking heeft zich nog niet bewezen. Er is nog geen idee hoe degelijk pvc-laminaat is evenals de pvc-vloer. De voorlopers daarvan, linoleum, marmoleum en vinyl is al wel oud en is als degelijk en duurzaam te omschrijven.

Mooie afwerking

Misschien kan het dempen van geluid een belangrijke doorslag geven bij de keuze van het materiaal. Tapijt is van oorsprong warm en huiselijk, later kwam het harde laminaat wat een woning gehorig maakte. Nu is de vraag, wie zit er te wachten op een woonkamer met een galm? Wat zachtere vloerbedekking zoals PVC, en dat dan met een houtlook, maakt de woning stiller en huiselijk. Misschien dat om die redenen pvc-laminaat een enorme hit gaat worden. Het is zacht, makkelijk te leggen, en mooi af te werken. Over het algemeen liggen de vloeren overal mooi en is de afwerking bij de drempel netjes. Als dan aan de zijkant ook nog zo’n fijn hardhouten plintje is, dan is het volledig. Met mooie plinten geverfd is een vloer mooi af te werken wat vooral goed te zien is bij een parketvloer.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten