Ken jij de meerwaarde van espagnoletten al?

VL wonen

Weet jij al wat espagnoletten zijn? In feite is dit een soort sluitoplossing voor deuren, die in de praktijk veel wordt toegepast. Een ander woord voor espagnolet is “draairoede”. Dit type sluiting wordt veelal ingezet om ramen of dubbele deuren van binnenuit te sluiten. Hierbij vindt een soort draaibeweging plaats. Deze beweging wordt mogelijk gemaakt door middel van een staaf. Er zitten een aantal verschillen in ontwerp tussen espagnoletten voor deur en raam. In dit artikel zullen we verder ingaan op de espagnolet voor deuren en die voor ramen buiten beschouwing laten. Kijk eens bij Mooi Deurbeslag voor de makkelijk te bedienen espagnolet.

 

Bediening van espagnoletten

Je bedient een espagnolet met behulp van een halfkruk, een hefboom, kruiskruk of speciaal soort sleutel. De stang heeft een onder- en een bovendeel. Deze zal in een vrijgemaakte ruimte vallen, waardoor de deur op zijn plek gehouden wordt. Dankzij de espagnolet kunnen dubbele deuren stevig worden vergrendeld, zonder dat je hiervoor een insteekslot nodig hebt. Je zult espagnoletten vooral gebruikt zien worden bij tuindeuren. In oudere woningen komen ze nogal eens voor, al komen ze ook in nieuwe, moderne woningen goed tot hun recht.

 

Rol van de kruiskruk

De kruiskruk zorgt ervoor dat de stangen in beweging komen. De kruiskruk vormt namelijk het draaimechanisme. De halfkruk espagnolet is voorzien van een handvat in de vorm van een halve kruk. Een espagnolet kan verschillende materialen worden gemaakt – net als het overige deurbeslag, – denk aan nikkel, chroom, messing, staal, gietijzer of roestvrijstaal.

 

Wat is een opbouw espagnolet? 

Opbouw espagnoletten zijn veelal gebruikt bij oudere tuindeuren of authentieke dubbele ramen. Ook komen ze bij tal van andere openslaande deuren tegen. De opbouw espagnolet is een constructie die uit een stang plus bedieningsmechanisme bestaat. De vergrendeling vindt plaats door beweging van een kruiskruk, halfkruk, een speciale sleutel of een soort hefboom. De stang zal in een vrijgemaakte ruimte worden verschoven en voor klemming zorgen. Dankzij de stevig klemming zal de deur vergrendeld zijn en niet van zijn plek kunnen komen.

 

Inbouw espagnoletten voor moderne deuren

Het type espagnolet dat in moderne woningen gebruikt wordt, is doorgaans een inbouw espagnolet. Deze espagnolet heeft als voordeel dat je deze vanaf de buitenzijde niet kunt zien. Ze hebben dus zowel een functionele als decoratieve werking. De vormgeving is vaak erg sierlijk en klassiek. Dit type espagnolet wordt gemaakt van messing, chroom, nikkel of RVS. Waar je ook voor kiest, kies bij voorkeur voor voorzieningen die SKG goedgekeurd zijn. Het SKG certificaat geeft aan dat de espagnolet een inbraakpreventieve werking heeft. Het kwaliteitskeurmerk heeft een niet te onderschatten meerwaarde in de strijd tegen inbraak.

 

Verschillende sluitpunten

Espagnoletten die zijn ingebouwd, beschikt over verschillende sluitpunten. Deze zorgen voor vergrendeling aan onder- en bovenzijde, plus aan de zijkanten. De espagnolet die is ingebouwd kan een brede variëteit aan sluitpunten hebben: van twee tot tien. Deze hebben de vorm van rolnok, platte nok of juist nokken in de vorm van paddenstoelen. Erg technische taal.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten