Kelderzwam: Een potentieel gevaar voor gebouwen

Kelderzwam, ook wel bekend als Serpula lacrymans, is een schimmel die hout aantast en kan leiden tot ernstige schade aan gebouwen. Deze schimmel gedijt goed in vochtige en slecht geventileerde omgevingen, zoals kelders en kruipruimtes. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat kelderzwam is, hoe het schade veroorzaakt en welke maatregelen kunnen worden genomen om het te bestrijden.

Wat is Kelderzwam?

Kelderzwam is een schimmel die hout aantast door het af te breken. Het behoort tot de groep van de zogenaamde “bruinrot”-schimmels en staat bekend om zijn vermogen om cellulose, een belangrijk bestanddeel van hout, af te breken. Dit leidt tot een aanzienlijke vermindering van de structuurintegriteit van het hout. Op de website van Zwamtotaal lees je meer over Kelderzwam.

Hoe veroorzaakt Kelderzwam schade?

Kelderzwam kan aanzienlijke schade aan gebouwen veroorzaken door het volgende:

  • Houtaantasting: De schimmel begint met het afbreken van het hout, waardoor het hout zijn sterkte verliest en verzwakt raakt.
  • Vochtproblemen: Kelderzwam gedijt in vochtige omstandigheden, dus de aanwezigheid ervan kan wijzen op vochtproblemen in een gebouw, zoals lekkages of slechte ventilatie.
  • Esthetische schade: Naast structurele schade kan kelderzwam ook leiden tot lelijke bruine vlekken op het houtoppervlak.

Detectie en bestrijding

Het is van groot belang om kelderzwam zo snel mogelijk te detecteren en te bestrijden om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die kunnen worden genomen:

  • Inspectie: Regelmatige inspecties van kelders en kruipruimtes zijn essentieel om tekenen van kelderzwam vroegtijdig op te sporen, zoals verkleuringen of afbrokkelend hout.
  • Vochtbeheersing: Het verminderen van vocht in de omgeving is cruciaal. Dit kan worden bereikt door lekkages te repareren, een goede ventilatie te garanderen en vochtwerende materialen te gebruiken.
  • Professionele bestrijding: Bij ernstige kelderzwamproblemen is het raadzaam om professionele ongediertebestrijdingsdiensten in te schakelen. Zij hebben de expertise en middelen om de schimmel effectief te behandelen.

Conclusie

Kelderzwam is een schimmel die ernstige schade aan houten structuren in gebouwen kan veroorzaken. Het begrijpen van de tekenen van kelderzwam, het nemen van preventieve maatregelen zoals vochtbeheersing en het inschakelen van professionele hulp wanneer dat nodig is, zijn essentiële stappen om de schade aan gebouwen te minimaliseren en de levensduur van houten structuren te verlengen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten