Je huis verbouwen: hier moet je rekening mee houden

VL wonen

Je huis verbouwen is een tijdrovende en precieze klus. Waar sommige mensen verbouwen van begin tot eind leuk vinden, zijn er ook een aantal mensen die het klusproces het liefste over zouden willen slaan. Omdat je twee linkerhanden hebt bijvoorbeeld, of omdat je klussen ingewikkeld vindt. Wat voor een type klusser jij ook bent, je kunt het klussen wel gemakkelijker maken voor jezelf, door rekening te houden met deze zaken.

Goede materialen en gereedschappen maken het verschil

Over het algemeen kun je met klussen beter voor kwaliteit dan voor kwantiteit gaan. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar A-merk klusgereedschap te hebben, maar het is wel slim om niet op bepaalde materialen en gereedschappen te bezuinigen. Ga je bijvoorbeeld de boeiboorden van jouw huis schilderen? Huur dan een rolsteiger om stabiel te kunnen schilderen. Werkt een stuk sneller en veiliger dan 100 keer op een ladder op en af gaan. 

Ga je jouw plafond witten? Dan zijn een stevige verfroller en klustrap essentieel voor een streeploos plafond. Wanneer je het plafond gaat witten is het ook slim om de vloer af te dekken met folie. Hetzelfde geldt voor wanneer je muren gaat stucen. Ligt er al een vloer in, dan kun je het beste stucloper over jouw vloer heen leggen om te voorkomen dat jouw vloer beschadigd raakt. Ook verfkwasten en verf van goede kwaliteit maken echt een verschil wanneer je gaat witten of schilderen. Investeer dus slim als het gaat om gereedschap en materiaal.

Maak voor jezelf een klusplanning

Het maken van een klusplanning is essentieel als je jouw klus in goede banen wilt leiden. Hierdoor voorkom je een vloer vol verfspetters of een nieuwe trap waar krassen op zijn gekomen, door andere klusprojecten. Grote projecten plan je in de regel als eerste. Het is bijvoorbeeld vaak handiger om eerst de muren te stuccen en pas daarna de nieuwe vloer te leggen. Kan dit echter niet anders, dan kun je in ieder geval de vloer voldoende afdekken. Ga je een badkamer of keuken vervangen, houd er dan rekening mee dat je mogelijk extra tijd kwijt bent aan het vervangen van oude loden leidingen. Sowieso is het goed om rekening te houden met extra benodigde tijd voor het vervangen van materialen, of voor de droogtijd van stuc- of schilderwerk. Door dit mee te nemen in je planning sta je achteraf niet voor verrassingen. En die trap die je wilde vervangen of opknappen? Die kun je vaak het beste aan het einde van jouw verbouwing plannen. Zo loopt deze geen schade op tijdens andere klussen.

Meet alles goed op

Zorg dat je alle afmetingen van de ruimte die je gaat verbouwen goed opgeschreven heb. Meet meerdere keren om zeker te weten dat de afmetingen kloppen. Dit kan heel handig zijn wanneer je een nieuwe keuken of badkamer gaat of laat zetten. Op deze manier kun je nauwkeurig de afmetingen van bijvoorbeeld nieuwe badkamer- of keukenkastjes uitmeten. 

Bij twijfel: vraag een vakman

Een aannemer kan je helpen als je zelf niet goed bent in klussen,of er simpelweg de tijd niet voor hebt. Informeer vooraf naar de ervaring van een aannemers en bekijk projecten die ze eerder gedaan hebben. Je kunt het ook zonder aannemer doen en voor ingewikkelde projecten, zoals leidingen vervangen, een loodgieter inschakelen. Zeker wanneer je zelf niet veel kaas hebt gegeten van bepaalde klussen kan deze eenmalige in vestering je een hoop opleveren.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten