Hoe werkt een waterontharder?

VL wonen

Heb je in jouw sanitair continu last van kalkaanslag, bijvoorbeeld op de tegels, in de voegen of in de douchecabine? Of merk je aan je huid en je haar dat er veel kalk in je leidingwater zit? Dan is het een goed idee om een waterontharder aan te schaffen. Dit apparaat zorgt ervoor dat het kalk in je water verdwijnt, waardoor het water een stuk zachter wordt. Maar hoe werkt een waterontharder precies? We leggen het je uit in deze blog.

Kunstharsbolletjes

Een waterontharder is in essentie een ionenuitwisselaar. Leidingwater bevat namelijk calcium- en magnesiumionen die zorgen voor het hoge kalkgehalte in het water. Een waterontharder is uitgerust met een harstank die is gevuld met kleine kunstharsbolletjes. Deze bolletjes hebben het vermogen om kalk aan zich te laten binden en tegelijkertijd onschuldig natrium los te laten. 

Zodra de harsbolletjes verzadigd raken gaat het toestel regenereren. Dit gebeurt door middel van regeneratiezout dat door de harskolom stroomt. Dit zout zorgt ervoor dat de harsbolletjes de kalk loslaten. Het afvalwater met daarin de kalk wordt vervolgens naar het riool afgevoerd. Zo zorgt een waterontharder er dus voor dat jij van kalkvrij en zacht water kunt genieten.

Het effect van een waterontharder

Zoals je gelezen hebt gebruikt een waterontharder dus een effectieve methode om je leidingwater van kalk te ontdoen. Maar wat levert het dan precies op? 

  • Minder kalkaanslag in je sanitair. Dit voorkomt onder andere dat je douchekop verstopt raakt of je kraan gaat lekken.

  • Minder kalkaanslag in je huishoudelijke apparaten, waardoor die minder energie verbruiken.

  • Een lagere energierekening. Kalk werkt namelijk isolerend, waardoor je verwarmingselementen harder moeten werken.

  • Een gezondere huid en gezonder haar. Kalkhoudend water beschadigt namelijk de beschermende vetlaag op je huid en laat een laagje kalk achter in je haar.

  • Lekkerder drinkwater. Je drinkwater wordt er niet per se gezonder van, maar wel lekkerder om te drinken.

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten