Hoe werkt een ondervloer leggen?

VL wonen

Het leggen van een ondervloer is helemaal niet moeilijk. Je legt een ondervloer onder je vloer om te voorkomen dat vocht de vloer beschadigt, om geluid te dempen en om je vloer te isoleren. Ook zorgt een ondervloer voor een egale vloer, dus zonder oneffenheden. Dat loopt prettiger. Je kunt een ondervloer eenvoudig zelf leggen.

Je haalt de materialen in de bouwmarkt en kunt zelf aan de slag. Zorg er wel voor dat je de juiste ondervloer haalt. Ze hebben verschillende waarden voor isolatie en egalisatie bijvoorbeeld, en ondervloeren zijn specifiek voor bepaalde vloeren. Dit vind je bij de productinformatie of met deze handige keuzehulp tool.

Rol of platen

Voor iedere vloer zijn er verschillende soorten ondervloeren van andere materialen. In de basis kun je kiezen voor platen of rollen. Een ondervloer op een rol plak je vast aan de vloer en rol je eenvoudig uit. Je snijdt deze af als je weer bij de muur bent. Platen werken weer wat anders.

Voor beide mogelijkheden geldt dat je begint in de hoek. Ondervloer platen plaats je naast elkaar tegen de muur met de korte kant tegen elkaar aan. Aan het einde van je rij zul je vaak een te grote plaat hebben voor een te klein reststuk vloer.

Hoe te werk gaan

Je legt de laatste plaat over de rij heen en snijdt de onderste korter, zodat de bovenste plaat precies in de rij past. Met het losgesneden stuk begin je de volgende rij ondervloer platen te leggen. Zo ga je door, totdat je vloer bedekt is. Of je nu een plaat of een rol haalt, er wordt altijd vermeld wat de waarden zijn qua isolatie en voor welke vloer de ondervloer bedoeld is. Let daar dus goed op voordat je begint met je ondervloer leggen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten