Hoe combineer je een studie met werk?

VL wonen

Hoe combineer je een studie met werk?

In deze tijd is maar één ding zeker, de wereld staat nooit stil. Constant ontwikkelen zich nieuwe technologieën. Verschillende aspecten spelen continu een rol in de verandering van jouw markt. Ongeacht in welk bedrijf of in welke sector je werkzaam bent. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen? Zo heb je op tijd door welke veranderingen impact hebben op jouw werk. Constant bijleren vraagt in vele gevallen ook voor het volgen van een opleiding. Dit kan een cursus zijn, of deeltijd op een universiteit. Maar hoe combineer je een studie met werk?

 

Probeer de druk te verspreiden

Wanneer je zowel werkt als studeert, heb je veel op je bord. In het dagelijks leven zal je merken dat je vele ballen probeert hoog te houden. De opleiding, werk, hobby’s en je sociale omgeving. Allemaal vergt het een deel van je aandacht. Hierdoor is het belangrijk dat je de druk verspreidt. Dit kan je niet alleen. Vraag daarom hulp van je omgeving. Breng je sociale contacten en werkgever op de hoogte. Door heldere communicatie ontstaat begrip. Zo wordt het geaccepteerd wanneer je een keer een feestje overslaat. Ook weten zij wat de reden is, als je je dag niet hebt. Soms zal de druk erg veel zijn. Met mensen hierover kunnen praten zal je helpen.

 

Heb een duidelijk plan

Plannen is het nieuwe sleutelwoord van jouw leven. Het leven bestaat nu uit zoveel meer dan werk en sociale activiteiten. Een opleiding of cursus zal je energie geven voor je werk. Echter vergt het ook energie en inzet. Het leven en jouw tijd plannen is daarom essentieel. Niks is daarbij belangrijker dan je werkplek. Hetzelfde geldt voor jouw plek om te studeren. Een opgeruimd bureau is namelijk een opgeruimd hoofd. Je hebt niks aan tijd, als je het niet efficiënt gebruikt. Aspecten zoals een nette plek met goede apparatuur is de eerste stap. De volgende stap is zo weinig mogelijk afleiding om je heen. Bovendien vergt een ander aspect van je leven meer planning. Studeren kost namelijk geld, en je zult minder kunnen werken. Maak daarom van tevoren een financieel plan zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Maak tijd voor leuke dingen

Werken en studeren klinkt als veel verantwoordelijkheid. Veelal is dit ook het geval. Elk uur van de dag lijk je wel te moeten plannen. Daarbij loop je de kans om je als een workaholic te voelen. Echter kan je niet altijd aan het werk zijn. De batterij moet ook weer opladen. Bij sommige gebeurt dit in een sociale omgeving. Anderen nemen liever wat tijd voor hen alleen. Neem dus ook de tijd om te genieten van de kleine dingen. Een pauze of beloning door middel van leuke dingen doen zal he energie geven. Zo kan jij de studie met het werk kunnen blijven combineren.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten