Wonen in een appartement

Hoe kan je jouw droomhuis financieren?

VL wonen

Tegenwoordig zien we dat steeds meer mensen een woning willen kopen in plaats van huren. Dit is ook logisch, aangezien men ervan houdt om bezittingen te hebben. Tevens is het kopen van een woning op de lange termijn ook een stuk aantrekkelijker. Door deze ontwikkelingen zijn de huizenprijzen wel enorm toegenomen de afgelopen jaren, waardoor het nu nog lastiger voor veel mensen is om hun droomhuis te kunnen betalen. Toch zien we dat er steeds meer koopwoningen worden gekocht. Er zijn dan ook verschillende manieren om een woning te kunnen financieren. Deze verschillende financieringsmogelijkheden worden vaak met elkaar gecombineerd. In dit artikel zullen we deze verschillende mogelijkheden even doornemen.

Eigen vermogen

De beste manier om dingen te betalen is natuurlijk om gespaard geld te gebruiken. Echter zijn woningen enorm duur waardoor de meeste mensen een woning niet in één keer kunnen betalen uit hun eigen vermogen. Echter kan het wel handig zijn om een deel van de woning te betalen met gespaard geld. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk dat je minder geld hoeft te lenen, waardoor je over het geheel minder rente hoeft te betalen en dus ook een stuk goedkoper uit zal zijn. Het gebruiken van eigen vermogen heeft ook wel een belangrijk nadeel. Je houdt hierdoor namelijk minder geld over voor andere aankopen die je in de toekomst zou willen doen. Wanneer je een woning wilt kopen is het dus belangrijk om alvast een toekomstplan te maken. Wanneer je van plan bent om grote aankopen te doen de komende jaren, kan het handig zijn om minder eigen vermogen in te leggen en een hogere hypotheek af te sluiten.

Schenking van je ouders

We zien vaak dat ouders geld sparen voor hun kinderen. Wanneer ouders dit geld over willen geven aan hun kinderen moet er een bepaalde belasting over worden betaald, waardoor de kinderen minder geld krijgen als dat de ouders gespaard hebben. Echter kan dit geld makkelijk worden overgezet door het geld te schenken voor het kopen van een nieuwe woning. Ouders mogen namelijk een eenmalige schenking doen van €102.010 wanneer hun kind tussen de 18 en de 40 jaar oud is en een woning wil kopen. Over deze schenking hoeft dan ook niet de eerdergenoemde belasting worden betaald. Echter mag het geld alleen worden gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een woning.

Hypotheek

Voor de meeste mensen zijn de eerdergenoemde financieringsmogelijkheden niet genoeg om een hele woning te kunnen betalen. Het is dan ook logisch om een hypotheek af te sluiten om een droomhuis te kunnen financieren. Over het geleende geld zal je wel een bepaalde rente moeten betalen, dit staat beter bekend alshypotheekrente. De hoogte van deze rente wordt bepaald door de hypotheekverstrekker. Voor elke persoonlijke situatie zal de hypotheekrente dus anders zijn. Hierdoor kunnen we niet dat laagste hypotheekrente aanwijzen. Echter zijn er wel manieren hoe jij een lage hypotheekrente kan vinden.

Vergelijken

Om te beginnen is het vergelijken van de verschillende aanbieders enorm belangrijk. Je kan pas weten of de hypotheek die jij op het oog hebt de goedkoopste is wanneer je deze hebt vergelijken met de andere hypotheken op de markt. Zoek je bijvoorbeeld een voordeligehypotheekrente 20 jaar en wil je weten waar deze het goedkoopste is? Dan moet je deze wensen en jouw persoonlijke gegevens invullen op een vergelijking site. Je zult hier snel een overzicht krijgen van de verschillende aanbieders die jou deze hypotheek kunnen aanbieden. De exacte prijzen zullen hier niet staan, maar de geschatte prijzen kunnen jou wel een goede indicatie geven over welke hypotheek het goedkoopste is in jouw situatie.

Beperk het risico

Eén van de factoren van de hoogte van de hypotheekrente is het risico dat de bank neemt om jou geld te lenen. Ze weten natuurlijk niet of jij het geld wel terug kan betalen de komende jaren. Wanneer je laat zien dat het risico klein is, zal de hypotheekrente dan ook afnemen. Het kan dus handig zijn om uit te sloven over je salaris. Een stabiel en goed salaris zorgt namelijk voor een kleiner risico.

Advies op maat

Heb je weinig verstand van leningen? Maak de beslissing dan niet zelf! Het kan handig zijn om eenhypotheekadviseur in te schakelen om je te helpen. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan namelijk kijken welke hypotheek het beste past bij jouw situatie en waar je deze hypotheek het voordeligst kan krijgen. Zo weet je zeker dat je de komende jaren niet te veel geld zal betalen en een lening hebt die perfect bij je past.