Hoe is het om voor de eerste keer op jezelf te wonen?

VL wonen

Voor de eerste keer op jezelf wonen is als een ware openbaring. Het is je inwijding in het land van de volwassenen, de wereld die miljarden jaren ver weg leek toen je nog thuis woonde. Dit is een nieuw gebied – een ervaring die een nieuwe wereld opent, gekenmerkt door onafhankelijkheid, vrijheid en nieuwe verantwoordelijkheden. Op jezelf gaan wonen kan tegelijkertijd bevrijdend en overweldigend aanvoelen.

Je neemt je eigen beslissingen, maar je bent ook volledig verantwoordelijk voor de gevolgen van elke beslissing die je neemt. Een paar van de grootste veranderingen die optreden als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, zijn de mogelijke aanpassing aan het leven met een huisgenoot. Alle kleine dingen waar je je nooit bewust van was maar waar je nu verantwoordelijk voor bent: leren hoe je je geld moet budgetteren, het bijhouden van de schoonmaak, en leren een attente buur te zijn.

Samenwonen met een huisgenoot

Als je op jezelf gaat wonen en je eerste huis deelt met een huisgenoot, is het een hele aanpassing om te leren samenwonen met iemand met wie je nog nooit hebt samengewoond. Als je thuis bij je ouders woont, is dat anders, omdat je je hele leven al bij hen woont. Als je voor het eerst gaat samenwonen met een huisgenoot, moet je leren hoe je met elkaar communiceert, grenzen vaststelt en elkaar respecteert.

Hoewel je er misschien niet over hebt nagedacht om mama’s Oreo’s op te eten die thuis in de kast staan, is het uit respect voor je huisgenoot beter om je in te houden en je eigen Oreo’s te kopen (of het in ieder geval eerst te vragen). Respect tonen voor elkaar is de sleutel om iedereen tevreden te houden. Kleine dingen zoals je huisgenoot op de hoogte stellen voordat je mensen uitnodigt, je steentje bijdragen als het op schoonmaken aankomt, meehelpen met het kopen van huisraad, en zorgen dat je huisgenoten niet te veel lawaai maken als ze slapen, helpen al een heel eind op weg.

Nog een belangrijk ding om te weten: Het is niet omdat jullie goede vrienden zijn, dat jullie ook goede huisgenoten zullen zijn. Kies je huisgenoten zorgvuldig uit. Je zult veel tijd in dezelfde ruimtes moeten doorbrengen en het kan makkelijk zijn om op elkaars zenuwen te werken als je een heel verschillende levensstijl hebt.

Budgettering

Nu ben je verantwoordelijk voor het betalen van de huur, de nutsvoorzieningen en het vullen van je koelkast. Je hele benadering van geld uitgeven verandert omdat je je aan moet passen aan je nieuwe verantwoordelijkheden. Je geeft niet zomaar geld uit, maar beheert het geld dat je uitgeeft om ervoor te zorgen dat je genoeg hebt om je rekeningen van de maand te betalen en eten op tafel te zetten. Je kunt niet zomaar geld uitgeven tot er niets meer over is. Je moet het echt plannen.

Het kan een aantal ontmoetingen met hongerige uitstapjes naar de supermarkt kosten, waarbij je je kar volstouwt met chips, Ben & Jerry’s en chocoladecroissants en kijkt hoe ver die boodschappen je door de weken heen brengen. Na ervaring te hebben opgedaan, zul je eerder geneigd zijn om duurzame en noodzakelijke goederen in te slaan. Kortom, als je een eigen huis hebt, denk je wel twee keer na voordat je impulsief inkopen doet en denk je goed na waar je je geld het beste aan kunt besteden.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten