Het ultieme stappenplan naar een plek om thuis te werken

VL wonen

 

Thuiswerken: voorheen was het een droom, tegenwoordig is het noodzaak. Het kantoorleven zal voor veel mensen niet meer terugkeren zoals we het kenden en we moeten daarom stappen zetten naar een thuiskantoor. Hoe doe je dat eigenlijk, zo’n thuiskantoor inrichten?

Hoewel er langzaamaan al steeds meer opengaat, kiezen sommige bedrijven en ondernemers er nog steeds voor om werknemers thuis te laten werken. Voor zzp’ers is de wereld van het thuiswerken al een bekende wereld, voor andere mensen is het een totale omslag: ineens zien ze hun collega’s niet meer, ineens zijn er geen gesprekjes bij de koffieautomaat meer en kunnen we ook minder ons huis uit. Toch zitten er genoeg voordelen aan het thuiswerken, als je er maar voor zorgt dat je je thuiskantoor op een goede manier inricht. Wie let op de volgende vijf aspecten, kan een hele prettige ervaring van de nieuwe situatie maken. Wie weet mis je het oude kantoor, met tl-licht, slappe koffie en stoffige ramen ineens helemaal niet meer!

1.      Elektronica

In welke sector je ook werkt, als je thuiswerkt doe je dat terwijl je leunt op elektronica. Van je telefoon voor het contact tot de webcam voor je Zoom- of Skypesessies, van je computer voor je werkzaamheden tot je koptelefoon voor het geluid. Vanuit fysiek en mentaal opzicht is het het absoluut waard om te investeren in kwaliteitsspullen. Wie bijvoorbeeld vanuit huis op een laptop werkt, zal door de gebogen houding, het kleine scherm en toetsenbord hoogstwaarschijnlijk al snel pijn krijgen aan de nek, ogen en vingers. Koop daarom een beeldscherm dat je recht voor je kan plaatsen, een muis en een toetsenbord om kramp te voorkomen.

2.      Kantoorspullen

Hetzelfde argument geldt als bij de elektronica. Het is belangrijk dat je lekker kan werken, comfortabel zit en een volledige werkdag kan werken zonder last te krijgen. Een goede bureaustoel voor een prettige houding is bijvoorbeeld essentieel. Mocht je de neiging hebben snel met een gebogen nek te werken, dan kan je een soort korset kopen dat je in een rechte houding forceert. Daarnaast heb je ook ondersteuningen voor je onderarm, om te voorkomen dat je verkrampte handen krijgt. Goed, warm licht is ook belangrijk. Om een aangename sfeer te creëren in je thuiskantoor raden we aan om een bureaulamp met warm licht aan te schaffen.

3.      Verzekeringen

Hier had je vast niet bij stilgestaan. Als je vanuit een andere plek werkt, met nieuwe professionele spullen, verandert er meer dan de locatie. Omdat je nu je eigen spullen voor professioneel gebruik inzet is het ook aan te raden om aanvullende verzekeringen te overwegen, om te zorgen dat je bij eventuele schade goed gedekt bent. De coronacrisis hakt er op financieel gebied al behoorlijk in bij mensen, extra financiële schade kunnen we niet gebruiken. Met een goede aansprakelijkheidsverzekering kan je materiële schade laten dekken, ook als bijvoorbeeld je kinderen, omdat ze niet naar school kunnen, thuis spelen en tijdens het spelen bijvoorbeeld je computerscherm laten vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als jij en je gezin meer thuis zijn!

4.      Routine

Zorg voor een vaste routine. De mens gedijt bij een vaste routine, het geeft ons stabiliteit en mentale rust, wat zeker in deze onrustige tijden prettig kan zijn. Voorheen, toen we nog “gewoon” naar kantoor konden, was er sprake van zo’n routine: je stond op een vast tijdstip op, at ontbijt, ging naar werk en na het werk weer naar huis. Het gevaar van thuiswerken is dat je onregelmatige werkdagen krijgt, dat je veel langer blijft doorwerken omdat je kantoor toch in je huis zit. Zorg ervoor dat je werk op vaste tijden en wees niet bang om je apparaten af te zetten en iets anders te doen. Ontspannen en even geen werk om je heen is even zo belangrijk!

5.      Interactie

Interactie met collega’s is wat werk leuk maakt. Dankzij de technologie kan je nog steeds met collega’s, vrienden en familie samenkomen. Begrippen als de Zorrel, een borrel via Zoom, hebben hun intrede al gemaakt in de wereld van het thuiswerken en probeer dit soort gelegenheden, ook al zijn ze online en niet meer zoals vroeger, erin te houden om nog goed te kunnen ontspannen!

https://www.allianzdirect.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten