Het programma van eisen voor een archeologisch onderzoek

VL wonen

Wanneer u een kavel koopt, wordt er tegenwoordig vaak gevraagd om een archeologisch onderzoek uit te laten voeren. Dat valt namelijk onder het programma van eisen wat gesteld wordt wanneer u een kavel koopt. In deze tekst gaan we kijken wat dit precies inhoudt, maar ook waar dit dan voor nodig is. Op die manier bent u goed ingelicht wanneer u een kavel wil gaan kopen en u er tegen aan loopt dat u het verzoek krijgt om dit onderzoek uit te laten voeren. Als laatst vertellen we waarom u het onderzoek bijvoorbeeld bij ons kunt laten uitvoeren.

 

Wat is een Archeologisch Onderzoek?

Toch is het dan eerst belangrijk dat u weet wat dit precies inhoudt. Op die manier bent u op de hoogte voor we verder gaan kijken. Er zijn een hoop samenlevingen geweest die op de wereld aanwezig waren voor wij er kwamen wonen. Deze samenlevingen hebben natuurlijk resten achtergelaten onder de grond en deze rest zijn belangrijk. Deze brengen namelijk een hoop geld op en daarnaast zijn deze belangrijk omdat we hierdoor nog beter de geschiedenis kunnen begrijpen van de mensen die voor ons geleefd hebben. Hierdoor wordt het beeld dus helemaal compleet gemaakt. Nog niet al deze resten zijn gevonden. Integendeel zelfs. Er wordt namelijk verwacht dat er nog een hele hoop archeologische vondsten gedaan kunnen worden. Om te weten of er vondsten gedaan kunnen worden op de plek waar u een kavel gekocht heeft, wordt er dus eerst een onderzoek gedaan. Bij dit onderzoek wordt een klein gedeelte van het kavel onderzocht. Hier wordt gekeken of er archeologische resten gevonden zijn. Wanneer dat het geval is, kan het dus zijn dat er nog meer archeologische spullen onder de grond zitten. Wanneer er geen resten gevonden zijn, is de kans klein en hoeft er dus ook geen opgraving gedaan te worden. In het programma van eisen wordt benoemd wat er verwacht wordt van dit onderzoek, maar ook welke eisen er zijn aan het vinden van de resten.

 

Programma van eisen

Toch is het niet altijd zo dat er een onderzoek uitgevoerd hoeft te worden. U hoort dit wanneer u bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvraagt. U bent dan op de hoogte of dit onderzoek gedaan moet worden of niet. Wanneer hoeft er geen onderzoek plaats te vinden? Wanneer u tot een bepaalde diepte gaat graven waar de kans op resten heel klein is, maar ook wanneer er natuurlijk al een keer zo’n onderzoek uitgevoerd is. Op die momenten is het dus niet nodig om zo’n onderzoek uit te laten voeren omdat het al bekend is dat er geen archeologische vondsten gedaan kunnen worden op het kavel wat u gekocht heeft.

 

Transect; Archeologisch Onderzoek

Bij wie moet u zijn om zo’n onderzoek uit te laten voeren? Er zijn verschillende bureaus die hierin gespecialiseerd zijn. Ook wij kunnen dit onderzoek voor u laten uitvoeren. Mocht u meer informatie willen hebben over het onderzoek en wat hierbij komt kijken, kunt u natuurlijk altijd even via de volgende link een kijkje op onze site nemen: Transect. Hier vindt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen en daarnaast kunt u contact opnemen wanneer u meer vragen heeft of wanneer u een afspraak wil plannen voor een onderzoek bij u.

https://transect.nl/

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Inhouds opgave

Gerelateerde berichten