Het dak op bij de herfstschoonmaak

VL wonen

Hevige buien, harde wind en vallende bladeren. Allemaal signalen dat de herfst is aangebroken. En dat het tijd is voor de herfstschoonmaak. Een schoonmaakbeurt waarbij zeker de buitenkant van het huis niet vergeten mag worden. Met als belangrijke werkzaamheden het vegen van de schoorsteen en het schoonmaken van de dakgoten. 

Waarom een schoorsteen vegen?

Bij het stoken van de kachel of open haard komen er onverbrande deeltjes in het rookkanaal van de schoorsteen. Die onverbrande deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een zeer brandbare laag. Deze laag vliegt in brand bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius. Een temperatuur die je al snel bereikt snel wanneer je de kachel stookt. Door de schoorsteen te laten vegen voorkom je dit. Het beste kun je dit laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Bezoek eens de website van zo’n schoorsteenvegersbedrijf

Wanneer moet je een schoorsteen vegen?

Als je de open haar af en toe gebruikt voor de sfeer dan is het voldoende om de schoorsteen één keer per jaar te laten vegen. Een kachel die dient voor hoofd- of bijverwarming wordt intensief gebruikt. Het is dan verstandig om de schoorsteen twee keer per jaar te laten vegen. Bezoek de website als je meer wilt weten over schoorsteenvegen. 

Een schoorsteen op een rieten dak

Zeker bij een rieten dak is het belangrijk om het schoorsteenkanaal te vegen. Bij een rieten dak is de schoorsteen meestal bereikbaar met een speciale ladder-constructie. Met deze constructie is het mogelijk om de schoorsteen te controleren en de vonkenvanger te reinigen. Als je hier meer over wilt weten kun je de website bezoeken. Kijk dan ook even naar de mogelijkheden voor het uitvoeren van een inspectie. Want met zo’n inspectie heb je een rapport met foto dat je kunt overleggen aan de verzekering. 

Het schoonmaken van dakgoten

Naast de schoorsteen hebben de dakgoten aandacht nodig bij de herfstschoonmaak. Dakgoten hebben als doel om het overtollige water op de juiste manier af te voeren naar bijvoorbeeld de regenpijp. In de dakgoot kan echter afgevallen blad, takken, mos en ander vuil kan zich ophopen. Door deze blokkade gaat het water een andere weg zoeken wat kan leiden tot lekkages. Dit kun je voorkomen door regelmatig de dakgoten te laten reinigen. Meer weten? Bezoek dan de website. 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten