Het belang van goede klimaatbeheersing in huis

VL wonen

In de afgelopen twaalf maanden hebben we steeds meer tijd thuis doorgebracht. En ook in de toekomst zullen we meer tijd in huis doorbrengen omdat thuis werken steeds meer wordt geaccepteerd als de norm. Een goed leefklimaat in huis is daarom steeds belangrijker aan het worden. Klimaatbeheersing draait om het reguleren van de temperatuur, luchtvochtigheid en zuiverheid van de lucht. In dit artikel lees je meer over hoe je hier invloed op uit kunt oefenen.

Het belang van een goede van de luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis niet goed is merk je dat meteen. Bij een te hoge luchtvochtigheid voelt de lucht zwaar, de ramen beslaan en ontstaan er sneller schimmels. Ook kunnen houten meubels en kozijnen vocht opnemen en uitzetten. Bij een te lage luchtvochtigheid is de lucht juist erg droog. Planten krijgen bruine bladeren en meubels kunnen uitdrogen of zelfs scheuren. Zelf kun je last krijgen van een droge keel, geïrriteerde luchtwegen, hoofdpijn of vermoeidheid.

Het beheersen van luchtvochtigheid

Het beheersen van de luchtvochtigheid heeft veel te maken met ventilatie. Zo kan het helpen om een ventilatierooster open te zetten zodat het huis kan doorluchten. Daarnaast kan een te hoge luchtvochtigheid verholpen worden door extra te ventileren tijdens het douchen of koken. Dan kan de vochtige lucht snel uit het huis ontsnappen.

Een te lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter wanneer de verwarming hoog staat en het huis weinig wordt doorgelucht. Een luchtbevochtiger kan dan uitkomst bieden. Deze apparaten meten de luchtvochtigheid in huis en slaan automatisch aan wanneer deze te laag wordt. Ook zijn er luchtbevochtigers met een stille of nachtmodus zodat je deze zonder overlast in je woonkamer of slaapkamer kunt gebruiken. Op deze manier weet je altijd zeker dat je geen last hebt van een te lage luchtvochtigheid in huis.

Een schone en zuivere lucht

Naast de luchtvochtigheid is het belangrijk dat de kwaliteit van de lucht in huis goed is. Misschien heb je niet het gevoel dat de lucht in Nederland snel vervuilt is, maar dit valt tegen. Zo komt er redelijk eenvoudig fijnstof in huis als je dicht bij een weg woont, wat vaak voorkomt als je in een stad leeft. Een apparaat dat hierbij kan helpen is een luchtreiniger, ook wel luchtzuiveraar genoemd. Daarnaast kan een luchtreiniger helpen bij allergieën, zoals hooikoorts, omdat het apparaat de pollen uit de lucht kan filteren. Tenslotte helpt een luchtzuiveraar ook bij het verwijderen van geurtjes van het koken, roken of huisdieren. Dit apparaat is daarom een echte toevoeging aan je huis wanneer je bezig gaat met het creëren van een fijn klimaat in huis.

Tip: wil je zowel de luchtvochtigheid in huis regelen en tegelijkertijd de lucht reinigen? Kijk dan eens voor een luchtwasser. Dit is een luchtbevochtiger en luchtreiniger ineen.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten