Heidewachtel: ontdek deze hond

De Kleine Munsterlander of Heidewachtel hond is een fantastische jachthond. Als je op zoek bent naar een jachthond of gewoon een rashond, behendig en vol energie, dan is de Heidewachtel zeker de juiste keuze.

Een jachthond met elegant lichaam 

Dit type hond is ontwikkeld in de Duitse regio Münster, uit de kruising van twee Germaanse rassen: de Duitse langharige Bracco en de Duitse langharige Spaniël. Hij is altijd getraind voor het wijzen en apporteren van de jacht. Het lichaam van de Heidewachtel is van harmonieuze en elegante proporties. Zijn rechtopstaande en nobele houding laat je de vloeibaarheid van zijn spieren en zijn staart zien, kenmerken die hem de behendigheid en snelheid geven waarvoor hij zo wordt gewaardeerd als een jachthond. Op Heidewachtel Wereld kan je hier verder over lezen.

Fysieke kenmerken van de Heidewachtel

De schofthoogte van dit dier is 54 cm, in het geval van de reu, terwijl een teef niet hoger reikt dan 52 cm. De vacht van de Heidewachtel is altijd glad of op zijn best licht golvend. Het zal ook kort maar compact zijn, omdat het effectieve bescherming nodig heeft om zijn jachtactiviteiten in de buitenlucht aan te pakken. Wat de kleuren betreft, geeft de norm het volgende aan:

  • Bruin, wit en bruinschimmel met bruine vlekken.
  • De Heidewachtel heeft een goede gezondheid.
  • Gevlekte vacht met een lange, smalle witte streep die zich op natuurlijke wijze op het lichaam vormt.
  • De vurige rode markeringen zijn toegestaan op de snuit, ogen en in het gebied bij de cloaca. Deze laatste worden Jungklaus-merken genoemd.

Gedrag en gewoonten van de Heidewachtel

We hebben te maken met een intelligent en leergierig ras. Het karakter van dit prachtige dier is evenwichtig en stabiel. Daarnaast is hij doorgaans attent en vriendelijk voor mensen, wat hem een goede kandidaat maakt om een gezinshond te worden. Wat betreft jachtgedrag heeft dit dier een sterk rij-instinct en een goed aanpassingsvermogen, eigenschappen die ideaal zijn voor teamwork. Door zijn scherpte en jagersbewustzijn kan hij zich op zijn prooi concentreren zonder afgeleid te worden door externe prikkels. 

In staat om uren te rennen 

Zoals elke zichzelf respecterende jachthond, kunnen Heidewachtels uren rennen. Daarom is het van vitaal belang om dagelijks voldoende te bewegen, zodat hij al deze extra energie kwijt kan. Vergeet niet dat dit ras van nature een jager is. Zijn hersenen hebben constante stimulatie nodig en elke goede eigenaar zal moeten controleren of het instinct om prooien en objecten te achtervolgen niet te obsessief wordt. Het is aan te raden om deze hond al op jonge leeftijd te trainen, om zo zijn ietwat eigenwijze persoonlijkheid vorm te geven.

Een evenwichtige en stabiele hond

Op basis van zijn aard wordt al snel duidelijk dat de Heidewachtel vanaf het begin gefokt is voor de jacht. Ze worden gekenmerkt door een uitgesproken werklust. Ze zijn intelligent en in staat om te leren en sterke zenuwen te tonen wanneer ze als jachthonden worden gebruikt. Afgezien daarvan wordt hij als evenwichtig en stabiel beschouwd. Hij is levendig en ruimdenkend zonder vatbaar te zijn voor overmatige nervositeit. Deze hond bouwt een zeer hechte band met zijn baasjes op en laat zijn vriendelijke kant zien als het om kinderen gaat. Samenwonen met andere huisdieren gaat meestal ook probleemloos. De Heidewachtel moet er echter aan gewend zijn om op puppy-leeftijd zoveel mogelijk met kleintjes te zijn.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten