VL Wonen
Wonen in een appartement

Elke glijbaan heeft een magische aantrekkingskracht op kinderen van alle leeftijden

Bijna geen ander speelgoed voro buiten oefent zo’n sterke aantrekkingskracht uit op kinderen als een (losse) glijbaan. Glijbanen zijn er in een grote verscheidenheid van modellen die verschillen zowel wat het gebruikte materiaal als wat de beoogde doelgroep betreft.

In het algemeen zijn met name de kleinste glijbanen geschikt voor kinderen vanaf ongeveer anderhalf jaar oud. Er zijn ook kunststof kinderglijbanen te koop die juist speciaal voor deze leeftijdsgroep zijn ontworpen. Deze glijbanen verschillen in die zin dat ze bredere treden hebben die voor kleinere kinderen gemakkelijker te beklimmen zijn. Evenals de mogelijkheid om de hellingshoek van het glijvlak te variëren voor sneller of langzamer glijden. Het is vaak een glijbaan die je los in de tuin kunt plaatsen, daar waar jij dat maar wilt. Ze zijn vanwege hun gewicht en afmetingen zelfs gemakkelijk binnenshuis te plaatsen bij slechter weer.

 Losse glijbanen voor heel jonge én wat oudere kinderen

Voor oudere kinderen en kinderen met een betere motoriek zijn er glijbanen die aan een (vaak) houten frame kunnen worden vastgemaakt. In tegenstelling tot baby- en peuterglijbanen, zijn deze bestand tegen een zwaarder gewicht. Het is echter belangrijk ervoor te zorgen dat alle glijbanen een veilige plaats hebben of stevig bevestigd zijn aan het speeltoestel of speelhuisje. Als alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen, staat niets meer een uitbundig glijplezier in de weg.

Veel tuinbezitters voelen zich in de lente en de zomer bijzonder aangetrokken tot het buitenleven. Niet voor niets wordt de eigen tuin in deze seizoenen de “tweede huiskamer” genoemd. Als de tuin netjes en mooi ingericht is, wordt hij beschouwd als de nummer één feel-good plek. Een losse glijbaan in de tuin zal de kleintjes vermaken terwijl jijzelf bijvoorbeeld aan het tuinieren bent. 

Een plek voor kinderen

Natuurlijk, een tuin betekent altijd werk. Het moet worden gemaaid, bemest en bewaterd. Veel mensen zien tuinieren als hun persoonlijke ontspanning en brengen graag veel tijd buiten door. Natuurlijk moet het perceel ook voldoende gevuld zijn voor kinderen. Veel tuinen hebben een trampoline of een glijbaan. Schommelframes raken ook nooit uit de mode.

Hier kunnen kinderen zonnige dagen doorbrengen met hun vriendjes. Verjaardagsfeestjes van kinderen worden ook vaak naar buiten verplaatst. Iets wat niet mag ontbreken in de tuin is, natuurlijk, een glijbaan. Het heeft een magische aantrekkingskracht op kinderen en wordt daarom vaak en graag gebruikt. In tegenstelling tot andere speeltoestellen zijn glijbanen beschikbaar voor kinderen vanaf anderhalf jaar. Dit betekent dat zelfs de jongste kinderen hun levensvreugde ten volle kunnen beleven. 

Criteria voor de aankoop van een losse glijbaan

Voordat je een losse glijbaan koopt, zijn er een paar dingen die je goed moet overwegen. Een daarvan is de grootte van de glijbaan. Voor kleinere kinderen is een glijbaanlengte van 1,2 meter perfect en meer dan voldoende om het grootst mogelijke plezier te garanderen. Als de kinderen groter worden, moet echter ook de glijbaan veranderen. Voor de oudere kinderen moet de glijbaan zo’n 2 tot 3 meter bedragen om voldoende van het glijden te kunnen genieten. In de directe omgeving van de glijbaan mogen zich in ieder geval geen obstakels op een afstand van ca. 2 meter vóór de glijbaan bevinden. De belangrijkste zorg hier is de uitloopzone en dus het vermijden van het risico op letsel. Het is ook belangrijk de glijbaan voldoende vast te zetten om te voorkomen dat hij gaat wiebelen of kantelen.

 

Gerelateerde artikelen

3 tips om jouw woonkamer een boost te geven!

DE VEELZIJDIGHEID VAN LED-LAMPEN

Slotenmaker Boxmeer

Bodemonderzoek laten uitvoeren bij nieuwbouw projecten

Riool laten ontstoppen in Amsterdam?

Meubelmaker Arnhem biedt het mooiste resultaat