Een kleine woonkamer inrichten: 3 praktische tips

Het inrichten van de woonkamer is zo makkelijk nog niet, zeker als je moet werken met een kleine of smalle ruimte. Heb jij helaas niet de luxe van een grote woonkamer? Geen zorgen, er zijn veel verschillende manieren om de ruimte groter te laten lijken. Het is belangrijk dat je voor een slimme indeling kiest met genoeg opbergruimte, maar vergeet ook zeker de accessoires niet. Wij geven je drie praktische tips voor het inrichten van een kleine woonkamer.

De ruimte optimaal benutten

Een kleine woonkamer moet je optimaal benutten. Voordat je gaat schuiven met je meubels is het belangrijk om de ruimte te bestuderen. Waarom lijkt mijn woonkamer eigenlijk klein? Komt dit door de kleine ruimte of lijkt het zo omdat er weinig daglicht naar binnen komt? Kijk goed naar de basiselementen van de woonkamer, hiermee bedoelen we de vloer en de wanden. Wist je dat de vloer voor een groot deel de sfeer in de ruimte bepaald? De vloer vormt de basis van het interieur en het is dan ook ontzettend belangrijk dat deze goed bij de kamer past. Ga je voor een warme look? Dan is hout of laminaat een goede optie. Houd je van strak en modern? Dan is een gietvloer misschien wel iets voor jou. Deze laat de ruimte ook nog eens een stuk groter lijken. Het is ook mogelijk om een vloercoating over je bestaande vloer aan te brengen. Op deze manier hoef je niet een gehele nieuwe vloer aan te schaffen.

De kleuren in huis

Naast de vloer en de wanden zijn de kleuren die gebruikt worden bepalend voor de sfeer in de kleine woonkamer. We adviseren om niet te veel donkere kleuren op de wanden aan te brengen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je woonkamer nog kleiner gaat ogen dat dat hij is. Wit is altijd een goede keuze in een kleine ruimte, maar vergeet niet om kleur toe te voegen. Zorg voor witte basiselementen, maar gebruik kleur in je meubels of accessoires. Een tip van ons: maak een kleurenpalet voordat je aan de slag gaat. Het palet bestaat minimaal uit drie verschillende tinten. Twee hiervan zijn de overheersende tinten en de derde zie je terug in subtiele details.

  • Kleur 1: Neutraal

De eerste kleur is een neutrale tint. Vaak kiezen mensen met een kleine woonkamer voor wit of grijs. Dit vormt de basis van je interieur.

  • Kleur 2: Aanvullende kleur

De tweede kleur moet mooi staan bij de eerste kleur. Probeer een tint te vinden die goed samengaat of experimenteer met contrasten.

  • Kleur 3

Om iets meer dimensie aan je huis te geven, kies je een derde subtiele kleur. Dit kan een opvallende kleur zijn die je terug ziet komen in kaarsen, kussens of anders accessoires.

Meubels en accessoires

Nu je een kleurenpalet voor je woonkamer hebt gemaakt, kan het leuke deel beginnen: shoppen! In een kleine woonkamer is opbergruimte heel erg belangrijk. Je kunt voor een open kast kiezen, maar gesloten kasten zijn in sommige gevallen toch net iets handiger. Het is namelijk niet de bedoeling dat de kleine woonkamer vol staat met tierelantijntjes of knutselwerkjes van de kids. Berg alle troepjes en dingen die je niet graag in het oog wilt hebben staan op in een stijlvolle gesloten kast. Zo zorg je ervoor dat de kamer rustig en sfeervol oogt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten