De waarde van de bouwkundige keuring

VL wonen

Wat is de waarde van een bouwkundige keuring? In de eerste plaats geeft het je inzichten. Dat je zelf niet direct kunt zien wat de staat van een woning is, is natuurlijk niet vreemd. Laat je een kenner alles nazien, dan kom je veel meer te weten. Wie stap voor stap alle punten doorneemt, geeft jou de inzichten die je nodig hebt om een goed doordachte beslissing te nemen. Het is bijvoorbeeld een manier om je plannen goed te toetsen. Je weet wat voor mogelijkheden een woning heeft als je weet in welke staat het is.

Grip op de aankoop

De bouwkundige keuring is ook een middel om het proces beter in de hand te houden. Je weet door de inspectie beter hoe de woning in elkaar steekt. Zeker wanneer je werkt met een inspecteur die weet wat er allemaal gedaan moet worden. Als je hier bij de hand wordt genomen, dan voelt het ook alsof je zelf meer grip op de aankoop hebt. Het is fijn om te weten wat je te wachten staat. Een goede inspecteur kan de antwoorden geven op de vragen die jij hebt. Alles wordt bovendien goed vastgelegd in een rapport. Dat is ook belangrijk.

Meer inzicht in de kosten

De bouwkundige keuring brengt enige kosten met zich mee. Dat komt natuurlijk doordat je de specialist moet inhuren. Bedenk alleen wel wat de keerzijde ervan is. Doordat je de keuring doet, krijg je ook veel meer inzicht in de kosten die het aanpakken van de woning met zich meebrengt. Dit bijvoorbeeld weleens heel goed kan uitpakken. Soms heb je namelijk veel minder kosten dan je misschien dacht. Dit kan net ervoor zorgen dat je toch de woning koopt, waar je anders misschien afgehaakt was. Dat maakt de keuring juist ook zo waardevol.

Hoe werkt de keuring?

Wat houdt een dergelijke keuring nu eigenlijk precies in? Het is een manier om voor de aan- of verkoop van een woning het pand eens helemaal te inspecteren op technisch gebied. De specialist kijkt naar een lijst aan punten die van belang is. Dit wordt allemaal onderworpen aan de standaard zoals die op dit moment geldt. Daarvan wordt dan een rapport gemaakt. Waarin duidelijk terug te vinden is hoe de woning er precies aan toe is. Dit geeft je de gebreken op een rij en de kosten die hierbij horen. De rapporten worden erkend door vakorganisaties.

Zelf zien hoe het zit

De bouwkundige keuring wordt weliswaar gedaan door iemand met kennis van zaken. Dat neemt niet weg dat je helemaal geen rol speelt in deze zaken. Het is namelijk juist ook zo dat je zelf ook kunt zien hoe het zit. Door tijdens de keuring mee te lopen bijvoorbeeld. Zo zie je hoe de keurder te werk gaat en weet je direct waar de gebreken zitten. De keerzijde is vaak wel dat er dan geen rapport komt. Je moet dus zelf alles op orde hebben. Dit hoeft geen probleem te zijn als je weet wat er besproken is.

Bron: Keuringshuis.nl

 

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten