De top 5 meest voorkomende oorzaken van een cv storing die je zelf kunt oplossen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Een cv storing. Geen verwarming, geen warm water uit de kraan. Paniek. Wat moet je doen? Vaak is de eerste reflex om een cv monteur te bellen om de cv storing te laten verhelpen. 

Hoewel dat meestal de beste oplossing is kun je ook eerst zelf even kijken wat de oorzaak van de storing zou kunnen zijn. Regelmatig gaat het om een knullige reden waarbij je met een simpele handeling binnen een paar minuten alles weer aan de gang hebt. Daarom geven we je in deze blog de top 5 van meeste voorkomende oorzaken van een cv storing die je zelf kunt oplossen.

Nummer 5: Radiatoren staan niet open

Als de verwarming het niet doet heeft dat dikwijls te maken met dichtgedraaide radiatoren. Misschien is een van je kinderen wat baldadig geweest en heeft hij of zij alles dichtgedraaid of vond iemand anders het gisteravond wat te warm in huis. Kijk dus eerst even of de radiatoren overal open staan. 

Nummer 4: Borrelende geluiden

Hoor je constant borrelende geluiden in je cv leidingen en blijft de temperatuur maar moeilijk stabiel? Waarschijnlijk zit er teveel lucht in de leidingen. Dat kun je gemakkelijk zelf verhelpen door je cv installatie te ontluchten. Hiervoor gebruik je een ontluchtingssleutel. Eerst zet je de cv ketel uit. Je wacht 15 minuten en draait alle radiatoren helemaal open. Vervolgens draai je per radiator het ventiel los tot er water uit komt. Zodra je water ziet is de lucht uit de leiding. Nadat je dat bij alle radiatoren hebt gedaan kan de ketel weer aan. 

Nummer 3: Geen gas

De meeste cv ketels zijn nog steeds afhankelijk van gas voor het opwarmen van water. Is de gaskraan dicht of is deze niet ver genoeg opengedraaid, kan dat de reden zijn dat de ketel uitslaat. Kijk dus even goed naar de gastoevoer als mogelijke oorzaak voor je falende ketel.

Nummer 2: Waterdruk is te laag

Je cv systeem pompt warm water rond om je huis te verwarmen. Als de waterdruk in de installatie te laag ligt lukt het de ketel niet meer om het water rond te pompen en slaat deze uit. De waterdruk zou idealiter tussen de 1,5 en 2 bar moeten liggen. Geeft je ketel een lagere waarde aan dan kun je de ketel bijvullen tot de waterdruk weer op peil is. 

Nummer 1: Geen elektriciteit

Het meest voor de hand liggende probleem bij een cv storing is een gebrek aan elektriciteit. Dat kan komen doordat iemand de stekker uit het stopcontact heeft gehaald of vanwege een stroomstoring. Controleer daarom altijd even of er nog stroom is en of de stekker in het stopcontact zit voor je een cv monteur belt.

Vind je dit artikel leuk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Gerelateerde berichten